2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Zsolnay Örökségkezelő kiállításai nyerték a Made in Pécs művészeti díját

A Zsolnay Örökségkezelő kiállításai nyerték a Made in Pécs művészeti díját

A Made in Pécs városmagazin minden évben összegzést készít az esztendőről, és több kategóriában Made in Pécs díjra jelöl értékes és fontos helyi kezdeményezéseket. Ezúttal rendhagyó módon az összes kategória valamennyi jelöltjének odaítélték a díjat, ezzel is tisztelegve egész éves teljesítményük előtt egy ilyen nem mindennapi esztendőben. Így a 2020 művészeti eseménye kategóriában három kiállítás nyerte el a díjat: az Állapotfelmérés, A test ördöge és a B oldal.

 Három különböző helyszínen, teljesen eltérő tartalmú tárlatok voltak ezek, ám közös bennük, hogy mindegyiket a Zsolnay Örökségkezelő szervezte.

Az Állapotfelmérés 2020 januárjában nyílt a Zsolnay Negyed m21 Galériájában, kurátora Pinczehelyi Sándor volt. Nagyszabású, a helyi művészeti élet számára mérföldkőnek számító meghívásos tárlat volt, amelyen pécsi és baranyai képző- és iparművészek mutatkoztak be. Összesen 124 kiállító – köztük hét Munkácsy-díjas, 4 Ferenczy Noémi-díjas, 2 Érdemes Művész és egy Kiváló Művész – alkotását láthatta a közönség.

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes idén töltötte be az ötvenedik életévét, ez adta az apropóját az augusztusban nyílt, B oldal című kiállításuknak, amely a Művészetek és Irodalom Házában volt látható. A tárlat elsősorban dokumentatív jellegű volt: számos videó, fotó s egyéb dokumentum idézte meg a különféle művészeti „korszakok” aktivitásait: performanszok, akciófestészeti munkák, public artos események, audiovizuális kísérletek, hangművészeti alkotások, látványvetítési produkciók dokumentumai egyaránt helyet kaptak a kiállításon, melynek kurátora Varga Rita volt.

A test ördöge a Pécsi Galériában nyílt meg szeptemberben. Az anyag, a test és a szellem kettősségét, a fájdalom és a gyönyör egymásba átcsapó, olykor alig-alig elválasztható állapotait, a bűn és erény filozofikus kérdéseit vetette fel Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szöllősi Géza kimondottan felnőtteknek szóló, közös kiállítása, amelynek kurátora Fekete Vali volt. A tárlatról számos országos ill. határon túli szakmai folyóirat is beszámolt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek