2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Közösségi fejlesztés – ami behozza az árát

Korábban a testet gyógyították ott, ahol mostantól a szellem kap éltető táplálékot: tartalmas gondolatot, új ismeretet, vidámságot, társaságot. Felsődobszán a régi orvosi rendelő felújított épülete mostantól a könyvtár és a közösségi tér otthona.

Az önkormányzat egyik szobájában, mindössze pár négyzetméteren működött eddig a könyvtár. Így minden értelemben minőségi változást hoz magával az, hogy az önkormányzat 1,7 millió forintot nyert könyvtári eszközfejlesztésre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Közgyűjteményi Kollégiumától. Ezáltal felújították a korábban orvosi rendelőként funkcionáló épületrészt, jóval tágasabb térbe költözhettek a könyvek – és a nagyobb tér nemcsak az olvasásra, de a könyvtári szolgáltatások bővítésére, programok rendezésére is lehetőséget teremt az egyébként is gazdag közösségi életű településen.
– Az önkormányzat elsődleges célja, hogy megfelelő életkörülményeket teremtsen a település lakosai számára, és ehhez a közösségi színtér is hozzátartozik – szögezte le Luterán András polgármester a november 27-ei könyvtárátadó ünnepségen. – Ezért előteremtettük a szükséges 10 százalékos önrészt, és új polcokat, asztalokat, szőnyeget is vettünk a megyei könyvtár által biztosított könyveknek, számítógépeknek, más technikai eszközöknek.
A felsődobszai önkormányzat és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár együttműködése révén hamarosan elkezdődhet itt is a számítógépes kölcsönzés. Ami azonban talán ennél is fontosabb: külön kis gyereksarkot alakítottak ki a legkisebbeknek – azoknak, akik maguk talán még nem is tudnak olvasni.
– Meséljenek a gyerekeknek! – kérte a felsődobszaiakat dr. Prokai Margit, a megyei könyvtár igazgatója. – Jó, amikor egy település törődik a gyökereivel, ápolja hagyományait, és ugyanilyen fontos ez személyes életünkben. Ismerjék meg a legkisebbek az olvasás által feltáruló világot és közös szellemi hagyományunkat – folytatta. A célok mellett szólt az eszközökről, kiemelve: kell, hogy az adott település fontosnak tartsa a kultúrát, de állami támogatás nélkül nem sikerülne ilyen sok helyen előrelépni – hiszen arra lehet pályázni az NKA-nál, és a megyei könyvtár is állami finanszírozással tud részt venni a szakmai fejlesztésben.
Dr. Hörcsik Richárd, a terület országgyűlési képviselője mintegy folytatva ezeket a gondolatokat elmondta, hogy most, 2020-ig intenzíven ki kell használni a pályázati lehetőségeket, mert utána nem lesz mód ilyen nagy uniós támogatások lehívására.
– Lehet, hogy van, aki szerint az erre a könyvtárra fordított pénzt jobb lett volna másra költeni – hiszen a pénznek mindig ezer helye van. De higgyék el, ez a kis közösségi tér behozza majd az árát! Nem forintban, hanem az itt formálódó közösségekben. Abban, hogy itt erősítést kap az a szülő vagy az iskola, aki tudásra szeretné nevelni gyermekét, és lehetőséget az, aki eddig ezt elmulasztotta – fogalmazott.
A könyvtárban nemcsak a gyereksarok az újdonság, de az is, hogy külön térben kapott helyet a folyóirat-olvasó és az olvasói számítógép, az olvasótérben lehetőség nyílik kézműves foglalkozások megszervezésére, sőt, ha megjön a jó idő, az udvar is a közösségi életet szolgálhatja majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek