2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Kilátót épített a Kis-Milicen az ÉSZAKERDŐ Zrt.

Magyarország legészakibb részén, a magyar-szlovák határ mentén, a 880 méter magas Kis-Milic hegy csúcsán építette meg a Károlyi-kilátót az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. A létesítményt közösen avatta fel csütörtökön Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, gróf nagykárolyi Károlyi László, dr. Sárhegyi Zoltán, az erdészeti társaság felügyelő bizottságának elnöke és Zay Adorján vezérigazgató.

Az ünnepség résztvevőit Zay Adorján köszöntötte. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az idei év kiemelkedő a társaság számára, hiszen több olyan közjóléti beruházás ért véget, amelyen kollégáikkal és partnereikkel együtt évek óta dolgoztak.  
2015-ben adtuk át a történetéhez méltó módon rekonstruált füzérradványi Károlyi-kastély parkját, az Országos Kék Kör fejlesztésének részeként kialakított 9 erdei kirándulóhelyet, illetve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával megvalósult 2 autóspihenőt és 2 kilátót. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy ennyi közjóléti létesítménnyel gazdagíthattuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és erdeinket – jelentette ki Zay
Adorján.

Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára beszédében azt mondta: nincs miért szégyenkezni annak ellenére sem, hogy az erdészeket számtalan vád érte a közelmúltban. Kijelentette: a tulajdonosi oldalról nézve szakmailag kiválóan működnek az erdőgazdaságok. 2010 és 2015 között több mint 12 milliárd forintot fordítottak közjóléti célú beruházásokra a cégek. 40 új kilátót adtak át, 12 kilátót felújítottak, 9 új erdei iskolát, 16 új szálláshelyet, száznál több erdei pihenőhelyet létesítettek. Ezeken túl több mint ötven szálláshely, húsz erdei iskola és csaknem 60 erdei kiránduló- és pihenőhely újult meg.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai úgy határoztak, hogy a Kis-Milic kilátóját a nagykárolyi Károlyi család előtt tisztelegve, Károlyi-kilátónak nevezik el. A család ugyanis évszázadokon át gondos birtokosa volt a környező erdőknek, mezőknek, településeknek. Az ünnepség résztvevőit Gróf nagykárolyi Károlyi László is köszöntötte.

A 16,8 méter magas, tájba illeszkedő kilátó tartószerkezete rétegelt fenyőből, a járófelület tölgyfából készült. A négyszögletes, háromszintű építmény legmagasabb járószintje 11 méteres magasságban van.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…