2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Költözések az emuknál

Egy évvel ezelőtt, egy adomány révén jelentősen megnőtt a Miskolci Állatkert és Kultúrpark emuinak (Dromaius novaehollandiae) létszáma. Az ausztrál futómadarakból ekkor ugyanis hat tojó élt Miskolcon. Ezért egyrészt a csapat létszámának csökkentése, másrészt a tojók mellé egy kakas beszerzése vált szükségessé.

Azt követően, hogy tavasszal egy tojó a Kecskeméti Vadaskertbe került, most ősszel felgyorsultak az események. További két emu költözött el ugyanis a Miskolci Állatkertből, akik a macedón főváros, Szkopje állatkertjébe utaztak. Ugyanakkor megérkezett az új kakas is. Az ötéves hím emu a Jászberényi Állatkertből érkezett a Csanyikba, és most már leendőbeli háremével ismerkedik.

Az Ausztrália nagy részén előforduló futómadár a második legnagyobb termetű madár a Földön, csak afrikai rokona, a strucc nagyobb tőle. Erős lábainak köszönhetően futáskor 2,7 méteres lépéseikkel akár 50 km/h sebességgel is képesek futni. Szaporodásuk különlegessége, hogy a nemek szerepe a legtöbb közismert madárhoz képest felcserélődik: a tojásokat a kakas költi ki, és a kikelő, fészekhagyó fiatalokra is ők vigyáznak. A nőstények feladata ebben az időszakban a terület védelme.

A közeljövőben remélhetőleg a miskolci emukakas is gondos apának bizonyul majd, és fiókákat fog nevelni. Az állatkert emui Bennett-kengurukkal osztoznak férőhelyükön, így Ausztrália természetes életközösségének egy szeletkéjét láthatják itt a látogatók. A kengurukhoz szintén nemrégiben érkezett meg az új hím, így jövő tavasszal akár a kifutó mindkét fajánál utódokat üdvözölhetünk majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…