2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF

Klein Dávid nem hagy ökológiai lábnyomot az Everesten

Egyre nagyobb gondot jelent a szemét a Himaláján
______________________________________________________________________

Az idei tavaszi mászószezonban a szokásosnál jóval kevesebben próbálkoznak az Everest megmászásával, főként a déli oldalon történt tragikus lavinabaleset és a serpasztrájk következtében. Azonban az utóbbi években olyannyira fellendült a ke-reskedelmi expedíciózás a Himalájában, hogy a nepáli kormány egy új rendelettel próbál védekezni a környezetszennyezés ellen: minden expedíciónak 8 kg szemetet kell lehoznia magával az Everestről. Klein Dávid, aki a SPAR Everest Expedíció keretében kísérli meg a Csomolungma palack nélküli megmászását, nem hagy ökológiai lábnyomot maga után a hegyen.

A kereskedelmi expedíciózás és a Himalája-turizmus keretében sokan bőséges oxigénnel, masszív táborépítéssel és teherhordók hadával próbálnak feljutni a csúcsokra, ennek pedig el-kerülhetetlen következménye, hogy rengeteg szemetet hagynak maguk után. A nepáli kormány ezért már több intézkedést hozott a hegyek védelme érdekében: 2010-ben nagyszabású sze-métgyűjtést szerveztek több mint 30 serpa részvételével, akik csaknem 2 tonna hulladékot hoz-tak le a 8000 méter fölötti „halálzónából”. Katmanduban kiállítást is nyitottak az összegyűjtött oxigénpalackokból, sátormaradványokból és gázfőzőkből, amelyeket művészek értelmeztek újra a környezetvédelem jegyében. Idén márciusban pedig bevezettek egy új rendeletet: minden expedíciónak 4000 dollárt kell letétbe helyeznie az alaptáborban, amelyet csak akkor kaphat vissza, ha 8 kg szemetet hoz vissza magával, és ad le az expedíció végén.

Klein Dávid hegymászó, aki a SPAR Everest Expedíció keretében tesz kísérletet a Mount Eve-rest palack nélküli megmászására elmondta: „Több oka van annak, hogy oxigénpalack nélkül mászom. Egyrészt ez jelenti számomra az igazi sportteljesítményt, másrészt pedig ez a hegy és a természeti környezet valódi tisztelete. A nagy logisztikájú oxigénes csapatok rendszerint fent hagyják kiürült palackjaikat, ugyanis körülményes a több kilónyi felesleget továbbhurcolni. A ne-páli és kínai kormány ezért az utóbbi pár évtizedben a jutalmazás, szabályozás és szankcionálás különféle kombinációjával próbálkozott, kisebb-nagyobb sikerrel. A környezetvédelmi letét és az expedíció méretének megfelelő szemét kvóta nagyon jó kezdeményezés. Bízom benne, hogy a Nepáli Turisztikai Minisztérium sikeresen tudja ösztönözni a hegyet meglátogatókat arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. Az új nepáli szabály az én mászásomat azonban semmilyen módon nem befolyásolja: nem csak azért, mert én a hegy északi, kínai-tibeti oldalán mászom, hanem azért is, mert könnyű felszereléssel és palackozott oxigén nélkül mozgok, és nem kell több kiló elhasznált holmit – palackot, gázfőzőt – magammal cipelnem, legfeljebb néhány csokipapírt és üres konzervdobozt.”
       
Klein Dávid hetek óta palack nélkül halad az Everesten, s természetesen semmit nem hagy ma-ga után a hegyen. Az expedíció végeztével pedig az alaptáborban összegyűlt szemetet – külön csomagolva a biológiailag lebomló és nem lebomló anyagokat – átadják a kínai összeköttető tisztjüknek, aki elszállíttatja azt a kijelölt szelektív hulladékgyűjtő helyre. Mindemellett a SPAR Everest Expedíció kizárólag napelem paneleket használ az elektronikai berendezések működte-téséhez, így jutva zöld áramforráshoz.

 „Igyekszünk minél több tanáccsal segíteni az expedíciókat és környezetbarát megoldásokra ösztönözni őket, hiszen a legapróbb dolgokon is sok múlik. Ahogy a SPAR Everest Expedíció esetében, úgy más expedícióknál is kizárólag lebomló szemeteszsákokat és csomagolóanyago-kat használ ügynökségünk a Himalájában. Előnyben részesítjük a napelemeket az aggregáto-rokkal szemben. A hegymászóknak azt javasoljuk, hogy használják az úgy nevezett Restop biotasakokat, hogy a hó olvadásával a hegyen hagyott emberi széklet ne kerülhessen bele a gleccserpatakokba. Ezen kívül azt tanácsoljuk, hogy műanyagdobozok és üvegek helyett olyan újrahasznosítható fémdobozokat vigyenek magukkal, amelyek könnyebben összepréselhetőek és így egyszerűbben lehozhatóak a hegyről. Örülünk a nepáli kormány rendeletének, és a kez-deményezés komolyságáról tanúskodik, hogy alapos, több szintes ellenőrzést ígérnek a hatósá-gok, így bízunk benne, hogy senki nem fog tudni kibújni a kötelezettség alól” – mondta Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció szervezésében is közreműködő nepáli Asian Trekking Agency munkatársa.

A SPAR Everest Expedíció április 6-án indult és várhatóan május végén ér véget, amelynek keretében Klein Dávid hegymászó megkísérli oxigénpalack nélkül megmászni a világ legmaga-sabb hegyét. A Mount Everest 8848 méteres csúcsának – a legfrissebb statisztika szerint – ed-dig csaknem 5000 megmászását tartják számon. A Himalája-turizmus olyan méreteket öltött az utóbbi évtizedben, hogy az már káros a környezetre. Ezért szinte már mozgalommá vált az oxi-génpalack nélküli csúcselérés, vagyis tisztán, saját erőből feljutni a világ tetejére. A SPAR Eve-rest Expedíció honlapján (www.sparexpedicio.hu) bárki figyelemmel kísérheti Klein Dávid előre-jutását a Mount Everesten, illetve exkluzív információkat tudhat meg az expedícióról, a hegymá-szásról, az érintett országokról, valamint a Himalájáról. A SPAR Hegymánia matricagyűjtő albu-ma, amelyben Dávid tanácsai és fotói is szerepelnek, a hegyvidék élővilágát mutatja be, erről a www.hegymania.hu honlapon lehet tájékozódni.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum