2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Kenguru-cserebere a Miskolci Állatkertben

A Miskolci Állatkert kengurucsapata az elmúlt években szépen gyarapodott egy-egy utóddal. A kis kenguruk aztán vagy Miskolcon maradtak, vagy elcserélték őket más állatkertekkel. Most is egy csere történt, mégpedig egy hím kenguru utazott el Lengyelországba, hogy átadja helyét egy új fiúnak. Mivel a jelenleg négyfős kengurucsapat három nősténye közül kettő is rokona volt a másfél éves hímnek – egyik az anyja, másik a testvére – így a beltenyésztés elkerülése végett időszerűvé vált elcserélni őt egy másik hímre. Ez azonban nem könnyű feladat, mivel a kenguruk természetes csapatösszetételében is több a nőstény, mint a hím, így az állatkertekben is a hímek vannak többségben, így fogadó állatkertet nem egyszerű találni. Tulajdonképpen szerencsés véletlenek során sikerült egymásra találnia a Miskolci és a Krakkói Állatkerteknek, akik szintén kengurufiút szerettek volna cserélni csapatuk genetikai állományának frissítésére. Ráadásul a Budapesti Állatkert éppen akkoriban készült Lengyelországba, így az ő nélkülözhetetlen segítségükkel sikerült nyélbe ütni a cserét. Az új miskolci hím először természetesen karanténba került, ahol nagyon félénknek bizonyult. Néhány nappal ezelőtt azonban bemutatkozhatott leendő háremének, akik eleinte tartottak ugyan az ifjú lovagtól, szerencsére azonban hamarosan megbarátkoztak egymással.

A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) Ausztrália déli területein és Tasmánia szigetén honos. Mivel azonban nagyon jól bírja az – élőhelyéhez hasonló – európai éghajlati viszonyokat, így állatkertekben is gyakori állat, de Angliában és Németországban vadaskertekben szabadon is élnek. A kenguruk növényevők, általában az alkonyati órákban járnak táplálkozni. Szaporodásuk igen különleges, hiszen utóduk mindössze egy hónapos vemhesség után jön a világra, ekkor a néhány centiméteres utód anyja erszényébe mászik, és ott fejlődik tovább körülbelül fél éven keresztül, mire először kidugja az orrát a külvilágba.

A kenguruk nem csak a látogatók körében igen kedveltek, hanem az örökbefogadások sorában is mindig első helyen áll. A Miskolci Állatkert kenguruit is évről évre örökbe fogadja a Jókai Mór Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskola. Az újonnan érkezett kenguru fiú is várja pótszülőjét!

Fotó Veress Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…