2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Katasztrófavédelmi főigazgatók rendkívüli találkozója

A katasztrófák nincsenek tekintettel az országok határaira. Éppen ezért kiemelten fontos a szomszédos államok közötti szoros együttműködés a katasztrófák megelőzése és kezelése területén is. A szlovák és a magyar katasztrófavédelmi főigazgató, Lenka Hmirova és Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy március 18-án az árvízzel kapcsolatos teendőkről folytat megbeszélést, valamint tájékoztatást adnak a jelenlegi helyzetről és az együttműködés tartalmi elemeiről.

A március 18-i találkozó magyar delegációjának tagja Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, Lipták Attila tűzoltó ezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgató és Rácz Miklós, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vezetők ezen a megbeszélésen értékelik az aktuális árvízvédelmi helyzetet, valamint szó esik a megelőző árvízvédelmi intézkedésekről és a megyei szinten folytatott kétoldalú árvízi tárgyalások eredményeiről is.

Ahogyan korábban, 2013 márciusában is a két ország közötti szoros együttműködés jellemzi az árvízi felkészülést. Ennek keretén belül az alábbi, a felkészülést támogató egyeztetésekre került sor:

Március 1-jén a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott egyeztetést a Dunaszerdahelyi Körzeti Hivatal polgári védelmi és válságkezelési főosztályával, illetve a Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltó Parancsnoksággal. A megbeszélés tárgya a Dunán esetlegesen kialakuló árvizek következményeire történő felkészülés és a kapcsolattartási pontok egyeztetése, valamint az információátadás rendjének meghatározása volt.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március 11-én a szlovákiai Komárno településen folytatott egyeztetéseket a témában a szlovák partnerekkel.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Közép Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság soron kívül egyeztetett a szlovák vízgazdálkodási szervezettel (Besztercebánya) az Ipoly-folyó vízgyűjtőjén lévő hóban tárolt vízkészlet alakulásával kapcsolatban. A szlovák partner részletes tájékoztatást adott a témával kapcsolatos kérdésekről, és megerősítették a korábban rendelkezésre álló információkat.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szlovák partnerszervezetek és a szlovák vízügyi szervek képviselőivel 2013. február 25-én megbeszélést folytatott Losoncon, ahol áttekintették a felkészülés, az előrejelzés, a kommunikáció és a közös védekezés részleteit.

Szlovákiával évek óta kiemelkedő a határ menti együttműködés:

Valamennyi határ menti megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jó kapcsolatot ápol a szlovákiai partnerszervezetekkel.

A határon átnyúló együttműködés keretében számos sikeres projektben vettünk részt közösen.

A segítségnyújtás keretében 2010-ben Szlovákia hétfős SAR (Search and Rescue) csapattal vett részt a vörösiszap-katasztrófa kárhelyszínén a következmények felszámolásában.

Folyamatban lévő közös együttműködések:

2012. és 2014. között klímaváltozással kapcsolatos katasztrófa-kockázatokat elemző uniós SEERISK projekt (Szlovák részről Nagyszombat Régió Önkormányzata és a Szlovák Hydrometorológia Intézet vesz részt a projektben);

Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kétéves HURISK projekt. A projekt fő célja a két ország határ menti megyéiben bekövetkező természeti, ipari katasztrófák, balesetek, tűzesetek megelőzése, illetve a két országot egyaránt érintő esetekre való reagálóképesség növelése. Egy közös döntéshozatal és bevetés-könnyítő információs portál létrehozása a veszélyesáru-szállítás, az árvízi segítségnyújtás, valamint a tűzoltás és a környezetszennyezés területein. (Szlovák részről: Szlovák Belügyminisztérium – Katasztrófavédelem, Szlovák Mentőszolgálat);

Két szlovák partner részvételével természeti katasztrófákkal kapcsolatos társadalmi tudatosság felmérése.

Annak érdekében, hogy a 2010. évi borsodi árvízi helyzet ne ismétlődhessen meg, 2011-ben a Sajó a Bódva és a Hernád mentén közel tízmilliárd forint értékben összesen hét tározó épült Hidvégardón, Bódvaszilason, Szendrőládon, Edelényben, Bódvalenkén, Bódvaszilason és Bódvarákón.

A Sajó, a Bódva és a Hernád folyók kritikus medreit kikotorták, megemelték a töltést, valamint új körtöltés épült Felső-Zsolcán, Ónodon és Nagycsécsen.

A találkozón egyeztetik a meteorológiai és hidrológiai előrejelzések alapján a várható központi tájékoztatási, megelőzési, védekezési feladatokat, a kölcsönös segítségnyújtás rendjét és a védekezésbe felajánlott erőket, eszközöket.

A Szlovákiával határos magyarországi megyék (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén) katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberei a határ menti együttműködés keretében egyeztették:

•    A magyarországi folyók vízgyűjtő területén a meteorológiai, hidrológiai előrejelzéseket;
•    A magyar folyók szlovák vízgyűjtőterületének hóban tárolt vízkészleteket;
•    A kritikus kockázati helyszíneket (Nógrád megyében az Ipoly menti települések, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó, Bódva, Hernád menti települések)

•    hazánk területére érkező folyók várható vízszintjét, vízhozamát;
•    a Bősi, Gabcikovói vízierőművek, víztározók és záportározók jelenlegi feltöltöttségét, működtetését;
•    Az észak-magyarországi folyók külföldi vízgyűjtőjén található 12 tározó  vízszabályozó szerepét, amelyek teljes térfogata mintegy 710 millió köbméter.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek