2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Jótékonysági kiállítás a Nemzeti Múzeumban az iszapkárosultakért

Jótékonysági kiállítás a Nemzeti Múzeumban az iszapkárosultakért

Segélykiál(lí)tás – vörösiszap-katasztrófa 2010 címmel jótékonysági kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten. A december 12-ig látogatható tárlatot az érdeklődők 500 forintos belépővel tekinthetik meg, az intézmény a jegybevétel teljes összegét a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ajánlja fel – közölte Csorba László, a múzeum főigazgatója a megnyitón. A kiállításon a mentésben részt vevő önkéntesek fényképei, az MTI riportfotói és a legjellemzőbb események videoanyaga mellett a devecseri iskolások rajzai és a Devecserben begyűjtött védőfelszerelések, védőruhák láthatók. Kiemelt szerepet kap a helyszínen dolgozó segélyszervezetek és a katasztrófavédelem tevékenysége is.

A szeretet és az összefogás fontosságát hangsúlyozta a kiállítást megnyitó Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, hozzátéve: mindenhonnan jöttek az adományok, és a kérdések, hogy miként lehetne segíteni a károsultakon. Úgy fogalmazott, hogy ismét érezhető az emberség megnyilvánulása, éppen úgy, mint a tavaszi árvíz katasztrófa idején.

A kiállításon felvonultatott fotókon a többi között látható, amint gipsszel kötik az iszapot, a diákok rajzain megelevenednek egyebek mellett a mentési akciók, a gátszakadás, a katasztrófa előtt még vidám gyerekek, majd a vörösiszappal elöntött terület. A tárlat otthont ad egy „kárrendezési irodának” is, ahol felhívások és tájékoztatók olvashatók, a kitűzött cetliken a közönség üzenetet küldhet a károsultaknak.

A kiállítás védnökségét Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Göncz Árpádné, a Kézenfogva Alapítvány kuratóriumi elnöke vállalta. A megnyitón közreműködött Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Katalin csembalóművész.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…