2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe

Nettó 107.000 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Mint Takács Géza elnök elmondta: elegendő mennyiségű, jó minőségű vetőmag áll az őszi szezonban a gazdálkodók rendelkezésére.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a törvény adta lehetőségeinek és a jogszabályi előírásoknak megfelelően idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó, a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat, amelyet tonnánként nettó 107.000 forintban határozott meg a testület szakbizottsága. Ez az ár a zsákba csomagolt, gombaölő szerrel csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott vetőmagra értendő, ugyanakkor nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

 

A tájékoztató ár meghatározása előtt a szövetség a piaci viszonyok feltárása érdekében széleskörű ágazati felmérést végzett. A tájékoztató ár évről-évre mértékadó jelzés a vetőmag nemesítésével, előállításával és forgalmazásával kapcsolatos termékpályák szereplőinek, mivel a vetőmaggal való foglalatosság olyan szükséges tevékenység, mely a biológiai alapok folyamatos biztosításával nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdasági termelésnek, s ezen keresztül a végfelhasználók érdekeit szolgálja.

„A NÉBIH adatait is figyelembe véve felmérésünk alapján az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40% feletti felújítási lehetőséget biztosítanak”, ismertette Takács Géza. A Vetőmag Szövetség elnöke kifejtette: a tagoktól kapott információk alapján az ókészlet mennyisége érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza és őszi árpa tekintetében az 5,5-7,5 tonna/hektár között alakulhat, míg a tritikálé esetében 4-6,4 tonna/hektárra számíthatunk.

A minőség tekintetében fontos tény, hogy nem volt komolyabb fuzárium-fertőzés, illetve a tavaszi csapadéknak köszönhetően az áthullási problémák mértéke sem lesz akkora, mint az a téli/tavaszi aszályt követően várható volt. A piaci szereplők mind a kalászos terményárak, mind a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés ugyanakkor érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növekedésében, tette hozzá Takács Géza. Mindezen tényezők ellenére az idei értékesítési szezonra vonatkozó tájékoztató ár még így is az elmúlt évi tényleges piaci átlagár alatt marad.

 

A tényleges piaci árakról a vetési szezon végén kaphatunk pontos adatokat. Az elmúlt években hullámzott az őszi vetésű kalászos növények tényleges értékesítési ára. 2012-ben 115 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2018-ban 99 ezer, 2019-ben pedig 109 ezer forintért kelt el a vetőmagpiacon egy tonna őszi búza vetőmag. Az őszi árpa és a tritikálé ára is hasonlóan hullámzó tendenciát mutatott.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek