2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Herman Ottó Emléknap Lillafüreden

Az Ökológiai Intézet Alapítvány 2014. március 17-én Herman Ottó halálának 100 évfordulója alkalmából Emléknapot szervezett a lillafüredi Palota Szállóban. A kétszáz fős rendezvény egyik célja a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Herman Ottó Múzeum és számos partner együttműködése révén létrehozott „Herman Ottó Emlékév – Miskolc, 2014” című, egész évre szóló programsorozat részletes ismertetése volt. Az emléknapon ugyanis a polihisztor munkásságának csupán néhány területére kívánták ráirányítani a figyelmet, bízva abban, hogy a csaknem száz, év közbeni eseményekbe minél többen bekapcsolódnak majd a későbbiekben.
Az emléknapot a Kázsmér Kálmán, miskolci származású vezető rendező (MTVA) által forgatott Herman Ottó élete című és 2014 áprilisában vetítésre kerülő életrajzi alkotásból készült filmelőzetes nyitotta.

Ezt követően Dr. Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Dr. Kriza Ákos Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Sebestyén László, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

Az utolsó polihisztorunk munkásságáról Dr. Hevesi Attila, Miskolci Egyetem, Földrajz Intézet professzora tartott átfogó jellegű előadást, majd Dr. Halmos Gergő, a Magyar Madártani Egyesület igazgatója tárta fel, hogyan vált a madártani kutatások elindítójává Herman Ottó.

Mikita Gábor, a Herman Ottó Múzeum színháztörténésze, „Egy érzékeny tudós lélektana” címmel a tudós életútjának talán kevéssé ismert kulturális és színháztörténeti vonatkozásaiba avatta be a hallgatóságot.

Szolyák Péter, Herman Ottó Múzeum történésze a Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által tízezer példányban megjelentett, általa szerkesztett Herman Ottó Emlékév, Miskolc  – 2014 programfüzetet mutatta be. Ismertette, hogy tucatnyi közintézmény, civil szervezet működik közre annak érdekében, hogy az Emlékévben folyamatosan lehetőség nyíljon Herman Ottó kiterjedt tevékenységének megismerésére. Így például előadás- és túrasorozatok, versenyek, emléknapok, koszorúzások, interaktív témanapok, s a polihisztor életútját feldolgozó kincskereső útvonalak kialakítása is szerepel a kínálatban.

 

Az előadásokat követően a Palota Szállóból a polihisztor legkedvesebb pihenő helyére, a Pele lakba sétált át a vendégek többsége, ahol a Herman Ottó Múzeum szakvezetői bemutatták személyes tárgyait, szakmai munkásságának relikviáit. A Pele ház kertjében bemutató madárgyűrűzést tartottak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szakemberei. A magyarországi madárgyűrűzés ugyanis szintén Herman Ottó kezdeményezésére, 1908-ban indult a világon harmadikként, s ezt a kutatási jelölő módszert mind a mai napig végzik az MME csoportjai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…