2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Fiú és lány hörcsög tartható-e együtt?

Több szempontból sem kedvező egy hím és egy nőstény aranyhörcsög (és más hörcsögfaj) együtt tartása. Az aranyhörcsögök a természetben magányosan élnek – territóriumuk 1 négyzetkilométeresre tehető -, és ezt a magatartást fogságban is csak nagyon ritkán tudják leküzdeni.

Az esetek 97%-ában csak alomtestvérek, vagy a nagyon fiatalon (4-5 hetesen) összekerültek tűrik meg egymást, de ez esetben is csak akkor, ha mindkettő csapatból kerül ki. Külön neműeket azért sem igazán érdemes együtt tartani, mert az ivarérést követően a nőstény folyamatosan elleni fog, ami ahhoz vezet, hogy a szervezet energiatartalékai kimerülnek. Számokban ez annyit jelent, hogy 4-6 hetente új alom születik (ha nem gyakrabban), az alomból kevés és gyenge utód fejlődik, a nőstény élettartama pedig nem lesz több 8 hónapnál. Ez a tendencia több szaporító „tenyészetében” megfigyelhető. Almok együtt tartás nélkül is lehetnek, csak figyelni kell az ivarzásra.


Hörcsög ivarérettsége, tenyészérettsége

Az egyed ivarérettségét az érett, termékenyülésre alkalmas petesejtek vagy ondósejtek termelésének megindulása jelzi. Ezt a legtöbb szakirodalom 1 hónapos korra teszi. Ez az adat azonban téves a nőstények első tüzelését 6-8 hetes, a hímek első párzási kísérleteit 10-12 hetes korban figyelhető meg. Nőstényeknél a tenyészérettség azonban 4-6 héttel későbbre, kb. 3 hónapos korra tehető, amikorra a hörcsögök elérik majdnem végleges súlyukat és méretüket. Ilyenkor a nőstények már képesek az utód kihordására és felnevelésére.

A hörcsög ivarzása

A nőstények üzekedési (ivarzási) ideje 4 naponta ismétlődik (ha nem termékenyül meg) és kb. 6-8 órán át tart, egész évben képesek a megtermékenyülésre (az ivarzási időszak függvényében). Olykor előfordulhat álvemhesség, mely csak a 9. napon lesz gyanús, de csak a 16 nap után tudható biztosan. Ilyenkor a has nem jelentős mértékben, de azért észrevehetően megnövekedhet.
A hímeknél nincs ilyen ciklikusság, mindig készek a párzásra.

Rózsa Nitta

haziallat.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …