2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Farkas etetése és kilövése tilos!

Zöld Kapcsolat Egyesület_Közlemény_2019.01.22

Környezetvédelmi jogsegélyszolgálatunkhoz (Zöld Kapcsolat Egyesület) lakossági bejelentés érkezett 2018 novemberében, miszerint Szarvaskő és Egercsehi (az ott található tananya és a Villói patak) között többnyire hét elején (hétfői és keddi napokon), rendszeresen szarvas, muflon és őz tetemek kerülnek kihelyezésre. A dögtéren szakszerűen feldarabolt tetemek találhatók. Miután a tetemek egy részén a vadazonosító szalag is megtalálható volt, ez a dögtér „üzemszerű működtetésére” utalt, feltételezésünk szerint nagyragadozó (pl. farkas) elejtését célozhatta.

Véleményünk szerint a feltételezhetően illegális fenti tevékenység a vad- és élőhelyének védelmére előírt kötelezettséget sérti (1996. évi LV. törvény): ha az adott vadászterület vadlétszámának, nem vadászható állatfaj egyedének és más élő szervezetnek – beleértve a természetvédelmi oltalom alatt álló élő szervezeteket is – a fennmaradását közvetlenül vagy súlyosan sérti, illetve veszélyezteti.

Bejelentőnk szerint a dögtetemek körül ráadásul rendszeresen holló csapatok táplálkoztak, a dögtérnek használt területen jelentős hús nélküli csontmennyiség volt, véleményünk szerint közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szempontból is elfogadhatatlan ez a tevékenység. Mindezek alapján kértük a közegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági hatóságokat, hogy szíveskedjenek az ügyben hatáskörük szerint eljárni, indokolt esetben, intézkedni.

Közérdekű bejelentésünket követően az Egri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztálya, mint területileg illetékes vadászati hatóság ellenőrzést tartott a helyszínen. A vadászati hatóság megerősítette a bejelentést, a Vadker Kft. ügyvezetőjének nyilatkozata szerint a Kft. tulajdonában lévő EMBERI FOGYASZTÁSRA ALKALMATLAN ÁLLATI TESTEKET HORDTAK KI A FENTEBB EMLÍTETT TERÜLETRE, FARKASOK ETETÉSE CÉLJÁBÓL.

Rendkívül gyorsan, egy héten belül megszületett az Egri Járási Hivatal határozata, melyben megállapították, hogy a Vadker Kft megszegte az alábbi jogszabályi rendelkezéseket:

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 63. § (1) szerint Élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kell kiszabni azzal szemben, aki tevékenységével vagy mulasztásával a növényi és állati eredetű melléktermékek gyűjtésére, kezelésére, tárolására, szállítására, forgalomba hozatalára, felhasználására vonatkozó, a 60-62.§-okban meghatározottaktól eltérő egyéb előírásokat megszegi. Az elkövetett jogsértés miatt az adott ügyben az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabott összege: 15.000 Ft x 5= 75.000 Ft volt.

Bejelentésünket a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága számára is eljuttattuk, illetve másnap, a Miskolcon szervezett, rendkívül hasznos lakossági fórumukon is ismertettük. Mint köztudott, október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkantak Nagyvisnyó külterületén: https://index.hu/belfold/2018/11/21/megint_lelottek_egy_bukki_farkast/

Egyértelműen azonosítható lőtt sebet találtak rajta, az esetek közötti összefüggés – véleményünk szerint – nem kizárható. Ráadásul 2013-ban, a mostanihoz igen közel, egy nagyon hasonló, törvénytelen farkas kilövés is történt.

Magyarországon a nagyragadozók „fegyver általi veszélynek vannak kitéve”, bízunk abban, hogy a természetvédelmi hatóság és rendőrség vizsgálatai is MIHAMARABB eredményesek lesznek. A természetkárosítás, az állatkínzás, illetve az orvvadászat szándéka/ténye is felmerülhet.

A pénzben kifejezett természetvédelmi értéke a fajnak 250 ezer forint példányonként.

Bízunk abban, hogy vadászokhoz méltatlan hozzáállástól elveszi a kedvét mindenkinek az eset és a jövőben mindenki megelégszik azzal, ha láthat a természetben egy csodát, amint békésen poroszkálnak farkasaink a Bükkben.

További információ:

Zöld Kapcsolat Egyesület

info@zoldkapcsolat.hu

706002852

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek