2022. 12. 8. csütörtök

Mária
1 EUR 411 HUF
1 GBP 475 HUF
dia1

Ezért szeretjük a hazai csapvizet

Tiszta, finom, friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől, derül ki egy nyáron végzett lakossági felmérésből. Nem csoda, hiszen a csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünk. Mégis, ivóvízként a felhasználási listán csupán ötödik helyen szerepel a csapvíz, ugyanis tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra is többen használják azt.

Tiszta, finom és friss – ezek a legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk a hazai csapvíztől – derült ki egy most nyáron készült lakossági felmérésből. A vízszolgáltató cégek által megtisztított, iható csapvíz 0-24 órában rendelkezésre áll a lakásunkban, akár a tizedik emeleten is. Annak érdekében, hogy a csapvizünk a nap 24 órájában tiszta és egészséges legyen, a szolgáltatók és az egészségügyi hatóságok 68 különböző – fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológiai és radiológiai – vizsgálatnak vetik alá a csapvizet nap mint nap!

A szervezetünk számára szükség és értékes ásványi sókat azonban az ivóvízben meghagyják, így a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz elfogyasztása hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. Abba viszont csak ritkán gondolunk bele, hogy a csapvíz minősége a víztisztítótól a csapból kiengedésig bizony sokat változhat. A csapvíz minőségét ugyanis a hálózat és a lakásunkban lévő vízvezetékcsövek állapota is nagymértékben befolyásolhatja, ezért fontos az elöregedő magyar vízvezetékrendszer fejlesztése, felújítása.

dia1

Adatok: MaSzeSz Vízérték szemléletformáló társadalmi felmérés, 2020, N=5000

Mire használjuk a tiszta ivóvizet?
Talán meglepő, de valójában nem ivásra, hanem tisztálkodásra, mosásra, főzésre és takarításra használják legtöbben a csapvizet, és az ivóvízfogyasztás csak az ötödik helyen szerepel a felhasználási listán. Emellett a lakosság közel harmada (30,9%) kerti locsolóvízként, durván minden ötödik ember (21,3%) pedig autómosásra is használja a tiszta csapvizet. Ennek a sokrétű, folyamatos mindennapi felhasználásnak az egyetlen fenntartható és költséghatékony módja pedig kizárólag a csapvíz.

Akik csapvizet isznak, azok közül 10-ből 9-en (88,1%) rendszeresen, mindennap ezt isszák – nagyon helyesen, hiszen nem csak tiszta, egészséges, de kényelmes is, hiszen folyamatosan elérhető a lakásunkban, és még csomagolási hulladék sem keletkezik vele. Akik az átlagosnál magasabb arányban isznak csapvizet, azok a férfiak, a 65 éven felüli korosztály, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a nagyobb településeken élők és azok, akik az átlagosnál jobb anyagi helyzetben vannak.

A tiszta ivóvíz a legértékesebb forrásaink egyike. Ezért veszünk részt aktívan abban a társadalmi szemléletformálásban, amelynek célja, hogy a természetes vízkör védelme mellett most a hazai települési vízgazdálkodás is figyelmet kapjon” – mondta Dr. Samu Andrea, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője a civil szervezet Facebook oldalán is megjelenő kampány kapcsán. “Meg kell tanulnunk értékként tekinteni arra, hogy a természet vizet nyújt számunkra, amelyből a szolgáltatók ivóvizet állítanak elő, és biztosítanunk kell, hogy ez a jövőben is jó minőségben juthasson el a lakossághoz. Most induló közösségi média kampányunkban is a csapvíz értékére hívjuk fel a figyelmet, ezzel szeretnénk tudatosítani, hogy az ivóvíz útját a földtani rendszerek épségétől kezdve egészen a csapig óvni és biztonságosan fenntartani szükséges” – fejezte be a szakértő.

dia2

Adatok: MaSzeSz Vízérték szemléletformáló társadalmi felmérés, 2020, N=5000

Vízérték szemléletformáló társadalmi felmérés
A Széchenyi 2020 programban európai uniós támogatással megvalósuló KEHOP-2.1.7-2019-00010 kódszámú Vízérték szemléletformáló program keretében társadalmi felmérés készült arról, milyen szinten ismeri a lakosság azt a problémát, hogy a magyar vízvezetékrendszer jelentős része az életkora miatt fejlesztése, felújításra szorul.  Az országos 5000 fős reprezentatív kutatás a 18 éven felüli hazai lakosság körében – nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerinti reprezentativitás mellett –, online megkérdezés formájában, 2020. július 21. és augusztus 7. között zajlott.

A projektről bővebb információ a www.maszesz.hu oldalon található.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A multik globális termelési láncainak aljára száműzött magyar munkavállalók OECD statisztikák szerint 30%-kal többet dolgoznak, mint egy átlagos német…