2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Ez történt 2013-ban a Miskolci Állatkertben!

A 2013-as esztendő fontos évszám volt a Miskolci Állatkert történetében, hiszen augusztus 20-án fennállásának 30. évfordulóját ünnepelhette. A születésnaphoz kapcsolódóan, de egész évben is folyamatosan zajlott az élet az állatkertben. Az alábbiakban ezeket az eseményeket tekintjük át röviden.

Az év legfontosabb eseménye tehát augusztus 20-hoz kapcsolódóan az állatkert 30. születésnapja volt. Erre az alkalomra több új állatfaj is bemutatkozott, új létesítmények kerültek átadásra. Felújítás után újra látogathatóvá vált a madártó, ahol három madárfaj éli azóta is mindennapjait: bütykös ásóludak, karolin récék és mandarinrécék. A szomszédos Trópusi-ház akváriumába piráják költöztek be. A sérülten vagy elárvultan állatkertünkbe kerülő keleti sünök bemutatását is lehetővé teszi a szintén erre az időpontra elkészült kifutó. Valamint bemutatkozott egy Magyarországon jelenleg egyetlen más állatkertben sem látható állatfaj is: az észak-amerikai kúszósül. A két évvel korábban, a közvetlen környezeti értékeinket bemutató tanösvényen átadott oktatótorony két szintje a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatása révén oktatási elemekkel lett felszerelve, ahol a Bükk hegység növényeit, állatait és élettelen természeti környezetét tudják megismerni az érdeklődő látogatók. A négynapos „hosszú hétvégére” nyúlt születésnapi rendezvény során a hozzánk érkezőknek a Csodamalom Bábszínház előadásával, a Role zenekar és a Miskolci Dixieland Band koncertjével nyújtottunk az állatkert-látogatáson felül további kikapcsolódási lehetőséget.

 

Az év során a madártó lakóin, a pirájákon és a kúszósülökön kívül további új állatokkal is gyarapodott az állatállomány. A 2013-as évtől kezdve találkozhatnak az állatkert látogatói fehérajkú tamarinokkal is, amelyek a lengyelországi Opole város állatkertjéből érkeztek. A 2012 óta Miskolcon élő nőstény európai vadmacska párt kapott a csehországi Chomutov állatkertjéből. A veszprémi állatkertből érkezett állatokkal az indiai antilop csapat, a nyíregyházi állatkertből érkezett egyeddel pedig a David-szarvas csapat lett népesebb.

 

Új érkezők mellett természetesen szaporulat révén is gyarapodott az állatállomány. Összesen 20 állatfajnak jöttek világra utódai a tavalyi év során, amely összesen 43 kölyköt, fiókát jelent. Néhány állatfajt ezek közül mindenképp fontos kiemelni, mivel ezek szaporulata valamilyen okból kiemelkedőnek tekinthető. Az észak-amerikai kúszósülök – amellett, hogy új állatfajként kerültek bemutatásra 2013-ban – már egy kölyökkel is gyarapodtak, aki így az első Magyarországon világra jött kúszósül-bébi. A nagy szőröstatuknak ugyan egy évvel korábban is született már egy kölykük, ám tavaly az országban elsőként ikrekkel gyarapodott a kis család. A Liszt-majmocskák családja szintén ikrek gyarapodott, amelyeknek a világrajövetele azért volt különösen örömteli, mivel a faj vadon élő állománya kritikusan veszélyeztetett státuszú. Rajtuk kívül számtalan további állatfaj is szaporodott, így egyebek mellett Bennett-kenguru, muflonok, dámszarvasok, gímszarvasok, szamárcsikó, lámacsikó, barnafülű és Nanday-papagájok, és bivalyborjú is a világra jött 2013-ban. A Miskolci Állatkert állatállománya mindezek eredményeképpen az év végére 112 állatfaj és -fajta 470 egyedét, valamint további 15 állatfaj egyedszám szerint nem nyilvántartható tenyészetét foglalta magába.

 

Az állatkert természetvédelmi mentőtevékenysége révén 2013-ban 146 állategyed került a park gondozásába, amelyek elárvultak, megsérültek, vagy egyéb okból szorultak emberi gondoskodásra. Közülük 59 állatnak sikerült is visszaadni szabadságát, amelyek természetvédelmi értéke összesen 2.800.000 Ft. Köztük olyan fokozottan védett madarak is voltak, mint három kuvik, egy uráli bagoly vagy éppen három fehér gólya.

 

Az év során több sikeres programot rendeztek az állatkert 30. születésnapján kívül is. Az Állatkertek Éjszakáján az esti programon mintegy 800 látogató kereste fel az állatkertet. A 2013-ban első évben megrendezett Halloween-estnek is különösen nagy sikere volt a látogatók körében, hiszen több mint ezer látogató vett részt a programon. Karácsonyt követő hétvégén rendezték meg az Állatok Karácsonyát – ezen az egy napon is közel 500 látogató váltott belépőjegyet az állatkertbe.

 

Az állatkertek egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – feladata és célja a környezeti nevelés segítségével az emberi társadalom természetvédelem irányába történő szemléletformálása. Ezen tevékenységét is sikeresnek mondhatja a Miskolci Állatkert a 2013-as évre nézve, hiszen megint csak sikerült túlszárnyalni az előző évben a programjaikon résztvevők létszámát. A zoopedagógiai foglalkozásokon 2359, többnyire óvodás és iskolás korú gyermek, de néhány felnőtt csoport is részt vett. A minden nyáron, a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületének szervezésében, de az állatkertben zajló Zoo-napköziben tavaly 175, a különféle tanulmányi versenyeken pedig 232 gyermek vett részt. A város egyes helyeire, vagy akár környező településekre, szintén ismeretterjesztő céllal történő kitelepüléseken több mint 1500 emberhez tudta eljuttatni a természetvédelem üzenetét a vadaspark.

 

Az MVK Zrt. nyáron útnak indította a ZOO buszjáratot, amely a felső-majláthi villamos végállomás és a Vadaspark között közlekedett, pótolva azt a hosszú évek óta tartó hiányosságot, amely a vadaspark közösségi közlekedéssel való megközelíthetőségében eddig jelentkezett. Az igény szerint közlekedő buszjárattal a júniusi indulásától kezdődően az év végéig mintegy 5.000-en érkeztek az állatkertbe. Összességében pedig az elmúlt évhez hasonlóan közel 80.000 látogatót fogadott a vadaspark 2013-ban.
Fotó:Veress Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…