2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Javult a magyar borok minősége

Minőségi szolgáltatások a borászoknak és professzionális technológia a borhamisítások kiszűrése érdekében Fazekas Sándor miniszter és Kiss Eliza borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán (NÉBIH BAII) tett látogatásuk során tájékozódtak az intézmény bortermelők munkáját elősegítő tevékenységéről valamint a Vörös- és Rozé Borok Országkóstolójának jelenleg is zajló munkafázisáról.

 

Az intézmény kiemelkedő szerepet tölt be a borágazat szempontjából, hiszen a bortermelők részére minőségi szolgáltatásokat nyújt és professzionálisan felszerelt laborjával és szakembereivel egyedülálló módon tudja biztosítani a forgalomba hozott borok minőségét és megbízhatóságát.

 

Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt időszakban az intézménnyel közösen több, borágazatot érintő intézkedést hajtottak végre, amely kedvező helyzetet teremtett a bortermelők számára. Jelentősen csökkent a bortermelők kiadása, a borászati üzem engedélyezési díjmentessé tételével, amely könnyítés az illegális borelőállítás mértékét is csökkentette. A borászok kérésére a forgalomba hozatali eljárásban engedélyezendő tétel mennyiségével arányos vizsgálati díj került bevezetésre, amely lényeges kiadáscsökkentést jelent a „kis” borászatoknak. Az intézkedés jelentősen növelte a legálisan forgalomba kerülő bortételek számát és csökkent ezáltal a kereskedelmi forgalomba kerülő borok élelmiszerbiztonsági kockázata.

 

Mészáros Kálmán, az intézmény igazgatója tájékoztatta a minisztert, hogy a külföldről érkező borimport fokozott ellenőrzése révén csökkent a hazánkban forgalomba kerülő külföldi borok élelmiszerbiztonsági kockázata. Ebben a témakörben 2013. évben 1052 ellenőrzés történt. Elmondta, hogy az ellenőrzések során a felügyelők 2675 db hivatalos mintát vettek. A laboratórium vizsgálati eredménye alapján az ellenőrzési minták közül 438 bortételnél állapítottak meg kifogást, melyek jobbára kisebb jelölési és minőségi hibákból adódtak. Ez az előző évhez képest 2% csökkenést mutat. A hamisított termékek száma viszont drasztikusan csökkenést mutat.

 

Dr. Kiss Eliza, a borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az Országos Borszakértő Bizottság a Vörös- és Rozéborok Országkóstolójának helyszínéül a NÉBIH BAII-t választotta, hiszen a minőség egyik alapvető garanciája az a professzionális analitikai labor, amely a forgalomba-hozatal és ezzel együtt a minőség tanúsításának is egyik fontos eleme. A jelenleg is zajló Országkóstoló lesz az alapja a nagy sikerű Fehér Borkiválóságok Könyvének folytatásaként a Vörös- és Rozé Borválogatott összeállításának. Ezáltal teljes lesz a Nemzeti Borválogatott, amely mind itthon mind pedig külföldön alapja lesz a következő időszak összefogott piaci megjelenésének.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…