2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Biomassza, központ és oktatás

Másfél éves projekt keretében Bemutatóház épült a szlovákiai Buzitán. A Bemutatóház a megújuló energiák népszerűsítésén túl, egyben növényi eredetű, leginkább faipari másodnyersanyagok felhasználásából származó környezetbarát fűtőanyagok előállítását prezentáló bemutatóüzem. Az együttműködés a szlovák Občianske Združenie Separe és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület között jött létre.

 

A projekt a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg. A Kassától néhány kilométerre fekvő 3 szintes Bemutatóközpontnak Buzita külterülete, egy patinás majorsági épület ad otthont, melynek felújítása idei év decemberében fejeződött be. A projekt a megújuló energiaforrások hatékonyabb és nagyobb mértékű felhasználására ösztönöz. A Bemutatóházban megtekinthetőek a mezőgazdasági/faipari termelési technológiák eddig nem hasznosított hulladékanyagainak másodnyersanyagként történő felhasználási módjai, annak lehetséges folyamatai. Üzemszerű működés közben lesz látható egy-egy faaprító és szalmazúzó berendezés, melyek a mezőgazdasági termelés során keletkező hulladékot használják fel, mint megújuló energiaforrás alapanyaga. Az előkészítő berendezések a brikettáló gép számára készítik elő az alapanyagot, melyből fabrikett készül a térségben felhasználható végtermékként. A központ a biomassza, mint megújuló energiaforrás bemutatása mellett oktatási funkciókat is betölt a jövőben. Várhatóan számos iskoláscsoportnak nyílik lehetősége a központban környezetvédelmi szemléletformáló foglakozáson részt venni az elkövetkező tanévek alkalmával.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…