2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás

Az előkészítés nélküli faátültetés valójában egy nagyon drága fakivágás

Napok óta zajló faátültetésekkel kapcsolatban a Greenpeace arra szólítja fel a Városliget Zrt., hogy óvja meg Budapest egyik legrégibb közparkjának a fáit és faátültetéseketet csak szakszerűen, megfelelő előkészítéssel végezze.
A napok óta, a volt Hungexpo területén zajló faátültetések megfelelő előkészítés nélkül zajlottak. Ha ez így folytatódik tovább, a károk visszafordíthatatlanok lesznek, a fák nagy eséllyel el fognak pusztulni. Ez különösen azért sarkalatos kérdés, mert a Városliget Zrt. saját bevallása szerint még legalább 180 fa átültetését tervezi csak az új épületek miatt. [1]

A Greenpeace a szakirodalomra [2] [3] emlékeztetve pontokba szedte össze azt a faátültetési minimumot, melynek betartatását várja a Városliget Zrt-től:

20 évnél idősebb fa átültetéséhez minimum két évre van szükség.

Az idős fák esetében a lehető legnagyobb gyökérzetet meghagyva kell azokat körbeárkolni, növekedési hormonnal kezelni, öntözni, párásítani minimum egy éven keresztül.

A körbeárkolás és metszések után az árkot humuszos földdel kell visszatemetni a hajszálgyökér képződés érdekében.

A hajszálgyökerek és bizonyos fonalgombák szimbiózisa biztosítja a fának a tápanyagfelvételt. Ez az ún mikorrhiza kapcsolat. Ha nincs hajszálgyökér képződés és a fa elveszti egy gyors átültetéssel a gyökérzete 70%-át, akkor elpusztul.

A fa lombkoronáját átültetés előtt vissza kell metszeni, hogy a lecsökkent gyökérfelület képes legyen táplálni a lombot.

Az átültetett fát kidőlés ellen ki kell támasztani, amíg az új támasztógyökerek ki nem fejlődnek.

Az idős fát csak vegetációs időszakon kívül, nyugalmi állapotban lehet átültetni.

Egy 20 évnél idősebb fa átültetőgéppel nem átültethető, mert a legnagyobb méretű gép is csak maximum 3 m átmérőjű földlabdát képes kiharapni, ami ekkor már a kifejlődött gyökérzet több mint 50%-os elvesztésével jár.

Átültetés alatt a földlabda nem eshet szét, ezért az idősfa egyedi kaloda építését vagy jutazsákos csomagolását, a labda iszapoló öntözését igényli.

Örökzöldek csak 10 éves korig átültethetőek biztonsággal, ezek közül a nyitvatermők (lévén saját hajszálgyökérzettel nem rendelkeznek, ezért teljesen a mikorrhiza kapcsolatra vannak ráutalva) nem ültethetőek át 1-5 éves koruk után.

Az átültetett fát minimum 3 évig utógondozni, tápoldatozni, lombját párásítani, öntözni, sebkezelni kell.

Az átültetett fa akkor kerül jó helyre, ha további sérülési kockázata minimalizálható és az utógondozás biztosítható. Építési terület vagy bontásra váró épületek közvetlen szomszédsága nem ilyen hely.

A világ egyik első közparkjának koros fáit kizárólag a fent leírt megfelelő előkészítéssel lehet átültetni. Ezt garantálná a Greenpeace több szakértővel, szakmai és civil szervezettel közösen megírt kiáltványa [4], mely valódi jogszabályi védelmet és felelősöket biztosítani a városi zöldterületeknek és zöldfelületeknek.

“A szakszerűtlen faátültetés a fák szinte biztos pusztulásával járó művelet. Felszólítjuk a Városliget Zrt-t, hogy hagyjon fel a szakszerűtlen faátültetésekkel és óvja meg mindannyiunk közparkjának, a Városligetnek a fáit” – mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek