2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Ahová a budapestieknek és a Pest megyeieknek is érdemes most kirándulni!

Ahová a budapestieknek és a Pest megyeieknek is érdemes most kirándulni!

Mi egy olyan túraútvonalat ajánlunk Budapest közvetlen közelében, amelyen biztosan nem lesznek sokan viszont csodaszép környezetben halad és a bejárása is eléggé kényelmes.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely erre a hétvégére már megnyitja a Margitszigetet és a többi zöldterületet is, de kéri a lakosságot, hogy tartsanak egymástól távolságot, és ha úgy látják a felkeresett helyen tömeg kezd kialakulni, keressenek fel egy másik helyszínt. Mi most egy olyan túraútvonalat ajánlunk elsősorban a budapestieknek és a Pest megyeieknek, ahol biztosan nem lesznek sokan és csoda szép és kényelmes vonalvezetésű.

A Budai-hegységben nem rég elkészült kék kereszt jelzés első néhány száz métere még Budapest közigazgatási határain belül vezet, majd a legmagasabb budai hegy, a Nagy-Kopasz csúcsának közelében elhaladva a Nagy-Szénás térségében csatlakozik az országos kék jelzéshez.

A nem rég újból elkészült szakasz a Budakeszi úttól, a Korányi kórháznál lévő autóbusz-megállótól vezet a Bükköstetői hágóig, ahol csatlakozik az innen az országos kék jelzésig már évtizedek óta meglévő szintén kék kereszt jelzéshez, amely 1,7 kilométer hosszú. A jelentős hosszabbítás azonban 12, 7 kilométeren kanyarog, így összesen 14,4 kilométeres az út. Azonban a Bükköstetői hágótól a sárga sáv jeleken 3,2 kilométernyi sétával Nagykovácsiban is befejezhetjük a túránkat.  A kék kereszt jelzés új szakasza áthalad a Szénás-hegyi réteken is, a Budai-hegység egyik legszebb részén azonban ne térjünk le a jelzett útról a környezet tényleges megóvása érdekében! Az útvonal végig úgy lett kialakítva, hogy meredekebb vagy nagyon hosszú emelkedők egyik irányból se legyenek. Végig erdőben, természeti környezetben vezet, és véletlenül sem érint semmilyen beépített vagy lebetonozott területet.

Amennyiben nem lenne ez a kék kereszt jelzés, akkor a Budakeszi út és a Bükköstetői-hágó között hatszor kellene jelzést váltani valamint két és fél kilométerrel hosszabban kellene gyalogolni, sőt 140 méternyivel többet kellene felfelé kapaszkodni.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben, erre az útvonalra hatósági engedély lett kiadva és megvalósítását az illetékes nemzeti park is támogatta. A kék kereszttel egyes szakaszokon párhuzamosan haladó sárga kereszt jelek azonban megtévesztők és legfőképpen bezavarnak a tájékozódásban. Ezek felfestésekor már nem volt rájuk érvényes hatósági engedély. A kék kereszt jelek jelen pillanatban a Bükköstetői hágónál egy kb. 120 méteres szakaszon még meg vannak rongálva, pótlásukra a közeljövőben kerül sor.

A Budakeszi út és a Bükköstetői hágó között az út: 12,76 kilométer hosszú, a szintemelkedés összesen 283 méter, ellenkező irányban 148 méter.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek