2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

A zöld és a két kerék napja

Az Autómentes Nap tetőzi be a Mobilitás Hete programsorozatát és képezi esszenciáját az üzenetnek: mindenki a maga „szintjén” és berkein belül tehet valamit a környezet védelméért. Elég kocsi helyett a biciklit választani. De szerdán lesz buszhúzás is.

Szeptember 22-ére időzítve mindenekelőtt azt kérik az évtizedes kezdeményezés mögött álló civil szervezők, hogy aki csak teheti, hagyja otthon a személyautóját – legalább erre az egy napra. Szerdán egész napos programot tartanak – ahogy már sok esztendeje hagyomány -, hogy a fenti kívánalomra ráirányítsák a figyelmet, vagy ha úgy tetszik, kárpótolják, aki a jelzett nehézséget vállalja. Nota bene, az Autómentes nap eseményein zömmel azért olyanok szoktak részt venni, akiktől a környezettudatos gondolkodás amúgy se, hétköznapokon sem áll távol; de legalábbis szeretnek kerékpározni, közösségben és nyitott helyen játszani, versengeni. Minderre szolgál a világ számos pontjához hasonlóan Miskolcon is immár rendszeresen megrendezett Critical Mass, ami „kritikus tömeget” jelent, vagyis azt a célt, hogy egyszer majd ennyi két keréken közlekedő gyűlik össze, ami az illetékes döntéshozókat arra készteti, hogy érdekeiket végre vegyék komolyan. (Mellékszál, de szimbolikus: a napokban átadott Dayka Gábor utca új átjáróról a bringások rögtön kénytelenek voltak megállapítani, ez az újsütetű önkormányzati beruházás sem azzal az igénnyel készült, hogy a városban a kerékpározást megkönnyítse… Némelyik padka ugyan bicikli- – egyszersmind babakocsi- – barát, mások azonban 30-40 centisek. Kijelölt kerékpárút pedig nem létesült itt – sem -, könnyítendő, hogy a biciklisek kimeneküljenek a közúti autóforgalomból.) A jelzett malőr egyébként a Critical Mass tömeges felvonulásának tervezett útvonalára is kihatással van. (A délután 3-kor induló menetről információk a criticalmass.hu/miskolc weboldalon.)

A szerdai program alighanem másik leglátványosabb eleme az ugyancsak többedszer meghirdetett buszhúzó verseny lesz. Ebben, mint ismeretes, 15 fős csapatok vehetnek részt, zömmel iskolákból, de munkahelyi kollektívák is csatlakoznak; a közös erővel elvontatandó járművet pedig az MVK adja. A városi közlekedési társaságnak értelemszerű a hagyományos részvétele: a gépkocsi-közlekedésből adódó nagyfokú környezetszennyezés elleni elsőrangú gyógymód a tömegközlekedés nagyobb elterjedsége lehetne. Minél többen mennek munkába, suliba, akárhova busszal-villamossal, annál kevesebben ülnek – pláne egyenként – külön-külön autókba. A települési károsanyag-összkibocsátás pedig ilymódon csökkenthető.

Az MVK-nak, ahogy számos másrészt vevőnek, értve ez alatt a szervező civil csoportokat, standjaik állnak majd a rendezvényhelyszínen, a Sportcsarnok (Népkert) előtti területen, ahol tanácsokkal, kérdőívekkel, információkkal várják az érdeklődőket. Utóbbiak nyugodtan használhatják az odautazáshoz a közösségi közlekedést, annál is inkább, mivel a korábban és itt is osztogatott kuponokat aznap az utasok ingyenjegyként használhatják az MVK-s szerelvényeken, amiként az otthon hagyott kocsik forgalmi engedélyét is, akár egy egész család is. (Részletek az mvkzrt.hu honlapon.

Ami pedig a Mobilitás Hete már lezajlott eseményeit illeti, arról meséljen alábbi képsorozatunk: a fotók kedden készültek a Hősök terén,ahol a természetvédelem terén dolgozó társadalmi szervezetek munkatársai várták a járókelőket.

 

B.A.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Egy ZSEBKENDŐNYI kert is elég
Egy zsebkendőnyi kertdarab is elég, ha tenni akarunk magunkért és az élővilágért - A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampány…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…