2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

„A munkahelyteremtést az inkubátor házak segítenék”

Beszélgetés Hircsu Ákossal, a SZEME miskolci polgármesterjelöltjével
Az egyesület honlapján egy nagyon jól felépített programot láthatunk. Szinte minden területre, amely egy város életében adódhat találnak megoldást. Látható, hogy olyanok készítették aik értenek egy város működtetéséhez.Miután végigolvastam két kérdés motoszkált bennem:hogyan és miből? Elsőként erről is kérdeztem Hircsu Ákost/29/. -Hogy mindez a program megvalósuljon, jóval több pénz kell a város mostani költségvetésénél. Ön hogyan és miből oldaná ezt meg.
– A mi programunk nem négy évre szól, hanem stratégiai elképzeléseket tartalmaz, amelyeket hosszabb távon lehet megvalósítani.Csökkenteni kell a kiadásokat és maximalizálni a bevételeket. Erősíteni kell a helyi vállalkozásokat, munkával, kedvezményekkel, odafigyeléssel, s el kell érnünk ezt, hogy ne más városban legyen a székhelyük, hanem itt, és ide fizessék az iparűzési adót. Ez növeli a bevételeket. Rendkívül sok az olyan tevékenység amely párhuzamos. A Miskolc Holding és a városháza ugyanolyan feladatok sorát látja el. Ezt meg kell szüntetni, nem kell két szervezet ugyanarra a feladatra. Ez például csökkenti a költségeket.
– Azt mondja valahol, hogy jobban fel kell pörgetni a várost, mert túl lassúak a dolgok. Mire gondol?
– Kincsesbányán ülünk és nem használjuk ki az adottságainkat, lehetőségeinket. Itt van a sport. Imádom a focit, minden DVTK meccsen kinn vagyok, de csak tömjük folyamatosan pénzzel, hogy egyes vállalkozók jól járjanak. És még csak nincs is eredmény.Miért nem olyan sportra fordítjuk, ami óriási érdeklődésre tarthat számot, tömegeket vonz, és ráadásul jók vagyunk benne. Ilyen a salakmotor, amelynek Miskolcon évtizedes, hagyományai vannak, s nagy még üzlet is van benne.
Vagy itt van a városmarketing. Két olyan fesztivál ami ráadásul nagyon drága nekünk, kevés ahhoz, hogy jó hírünk legyen, hogy sok vendég jöjjön hozzánk. Sokkal több attrakció kellene, hogy itt tartsuk a vendégeket, de nem feltétlenül drága attrakciók. Van egy Turisztikai Kft-je a városnak, amely csupán a Barlangfürdővel foglalkozik, pedig neki lenne a feladata, hogy helyi vállalkozásokra építve, összefogva Őket, gyarapítsa a vendégmarasztaló attrakciók számát.
-Mindenki azzal kampányol, hogy munkahelyeket fog teremteni. Valóban ez a legfontosabb dolog, nem csak a város, de az ország életében is. Ön hogyan oldaná meg, a munkahelyteremtést?
– Nem a nagy befektető várása a megoldás, hanem az itt lévő cégek megerősítése, segítése.Például a kezdő vállalkozásokat inkubátor házakba telepíteném, hogy megerősödhessenek.Jobban bíznék a magyar koponyában, és támogatnám is, hiszen ez a hozzáadott értéket termelő cég itt marad, és itt boldogulnak a munkatársai is. A fiatalok így itt maradnak, itt építkeznek, itt alapítanak családot is. Ez előny a városnak. A multi jön, felveszi a támogatást, s ha nem éri már meg itt maradnia kivonul. A magyar vállalkozás itt marad, ha segítjük.Úgy érzem, hogy apró, pici dolgokkal, hosszú távon gondolkodva fejlődni és fejleszteni, ez kiszámíthatóbb életteret, jobblétet biztosít a város lakosságának.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek