2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A magyar kormánynak is ideje felismernie: a klímaválság már a jövőnket veszélyezteti

A magyar kormánynak is ideje felismernie: a klímaválság már a jövőnket veszélyezteti

Greenpeace-aktivisták klímavédő diákokkal együtt egy hatalmas transzparenst feszítettek ki az Európa jövőjéről szóló EU-csúcs előtt ma Nagyszebenben. Az akcióval az európai kormányfőknek üzentek: reagáljanak érdemben az egész világot fenyegető éghajlati válságra. A klímavédelem alól egyetlen ország sem vonhatja ki magát, Magyarországnak is fel kell hagynia azzal, hogy hátráltatja a klímaválság elleni küzdelmet. A magyar kormánynak végre érdemi lépéseket kell tennie az éghajlatvédelem érdekében, hogy megvédje a lakosságot a klímakatasztrófától.

A klímatudósok szerint egyre fogy az idő, hogy el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. A közös jövőnkért aggódó klímavédők a mai akcióval azt követelték az európai vezetőktől, hogy adjanak elsőszámú politikai prioritást a klímavédelemnek, és hogy a párizsi klímamegállapodással összhangban növeljék az uniós klímacélokat.

Magyarországnak is mindent meg kell tennie a magyar és az európai polgárok, illetve az ökoszisztéma védelméért. Ehhez képest Magyarország

elégtelen célokat tűz ki a készülő Nemzeti Energia- és Klímastratégiában [1] [2];
az uniós klímastratégia megalkotása során akadályozza a klímavédelmi erőfeszítéseket [3];
az autógyárak érdekeit képviseli a klímavédelemmel és lakosság egészségének védelmével szemben [4].

A Greenpeace Magyarország azt követeli a kormánytól: csatlakozzon azon uniós országokhoz, amelyek a klímavédelmet tennék az Unió fő prioritásává [5], és tegyen ambiciózus vállalásokat a Nemzeti Klíma- és Energiastratégiában.

„Emberek Európa- és világszerte azért emelik fel a szavukat, mert a klímaválság a jövőjüket veszélyezteti. A vezetők csak akkor tudnak békés és biztonságos világot teremteni számunkra, ha felismerik végre, hogy klímavészhelyzet van, és tesznek ellene. Magyarországnak is a fosszilis energiahordozóktól mentes, a természetet, az ökoszisztémát megóvó gazdaságot kell kiépítenie.” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Az európai kormányfők jelenleg Nagyszebenben tárgyalnak az Unió következő éveit meghatározó prioritásokról. A vezetők a hosszú távú klímacélok kérdésében a következő, június 20-21-i, brüsszeli EU csúcson kívánnak megegyezni. Az Európai Bizottság javaslata szerint az Uniónak 2050-ig nullára kellene csökkenteni az üvegház-kibocsátásait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…