2021. 09. 20. hétfő

Friderika
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A magyar kormánynak is ideje felismernie: a klímaválság már a jövőnket veszélyezteti

A magyar kormánynak is ideje felismernie: a klímaválság már a jövőnket veszélyezteti

Greenpeace-aktivisták klímavédő diákokkal együtt egy hatalmas transzparenst feszítettek ki az Európa jövőjéről szóló EU-csúcs előtt ma Nagyszebenben. Az akcióval az európai kormányfőknek üzentek: reagáljanak érdemben az egész világot fenyegető éghajlati válságra. A klímavédelem alól egyetlen ország sem vonhatja ki magát, Magyarországnak is fel kell hagynia azzal, hogy hátráltatja a klímaválság elleni küzdelmet. A magyar kormánynak végre érdemi lépéseket kell tennie az éghajlatvédelem érdekében, hogy megvédje a lakosságot a klímakatasztrófától.

A klímatudósok szerint egyre fogy az idő, hogy el tudjuk kerülni a klímakatasztrófát. A közös jövőnkért aggódó klímavédők a mai akcióval azt követelték az európai vezetőktől, hogy adjanak elsőszámú politikai prioritást a klímavédelemnek, és hogy a párizsi klímamegállapodással összhangban növeljék az uniós klímacélokat.

Magyarországnak is mindent meg kell tennie a magyar és az európai polgárok, illetve az ökoszisztéma védelméért. Ehhez képest Magyarország

elégtelen célokat tűz ki a készülő Nemzeti Energia- és Klímastratégiában [1] [2];
az uniós klímastratégia megalkotása során akadályozza a klímavédelmi erőfeszítéseket [3];
az autógyárak érdekeit képviseli a klímavédelemmel és lakosság egészségének védelmével szemben [4].

A Greenpeace Magyarország azt követeli a kormánytól: csatlakozzon azon uniós országokhoz, amelyek a klímavédelmet tennék az Unió fő prioritásává [5], és tegyen ambiciózus vállalásokat a Nemzeti Klíma- és Energiastratégiában.

„Emberek Európa- és világszerte azért emelik fel a szavukat, mert a klímaválság a jövőjüket veszélyezteti. A vezetők csak akkor tudnak békés és biztonságos világot teremteni számunkra, ha felismerik végre, hogy klímavészhelyzet van, és tesznek ellene. Magyarországnak is a fosszilis energiahordozóktól mentes, a természetet, az ökoszisztémát megóvó gazdaságot kell kiépítenie.” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Az európai kormányfők jelenleg Nagyszebenben tárgyalnak az Unió következő éveit meghatározó prioritásokról. A vezetők a hosszú távú klímacélok kérdésében a következő, június 20-21-i, brüsszeli EU csúcson kívánnak megegyezni. Az Európai Bizottság javaslata szerint az Uniónak 2050-ig nullára kellene csökkenteni az üvegház-kibocsátásait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum