2021. 10. 17. vasárnap

Hedvig
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A magyar kormány felelőtlenül a klímapusztításra szavazott a klímavédelem helyett

A magyar kormány felelőtlenül a klímapusztításra szavazott a klímavédelem helyett

 Magyarország, Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal közösen megakadályozta, hogy minden tagállamra kötelező klímavédelmi megállapodás szülessen a brüsszeli EU-csúcson. A Greenpeace felháborítónak tartja a magyar kormány lépését. A klímavédelmi megállapodás blokkolásával a kormány a magyar lakosság biztonságát és jövőjét sodorja veszélybe, és nemet mond hazánk természeti kincseinek megőrzésére.

Az éghajlati válság kellős közepén mindenkinek felelősséget kell vállalnia. A klímavészhelyzet már ma is valóság: a vízhiány emberi életeket olt ki, naponta újabb és újabb meleg- és csapadékrekordok dőlnek meg szerte a világban. Fajok százezreit fenyegeti a kipusztulás, ami az ökoszisztéma, végső soron pedig civilizációnk összeomlásával fenyeget. A földi életet veszélybe sodró klímakatasztrófa elkerülése érdekében gyors és hatékony kibocsátáscsökkentési lépésekre lenne szükség minden országban.

A brüsszeli EU-csúcson mégse tudtak megegyezni a tagállamok egy klímakatasztrófára megfelelő választ adó közös uniós klímastratégiában. A magyar kormány saját lakosságának érdekeivel szemben cselekedett, amikor Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal közösen megakadályozta, hogy egy minden tagállamra kötelező érvényű uniós klímavédelmi megállapodás szülessen. A négy ország ellenállása miatt az ambiciózus klímavédő cél kikerült a szövegből, és mindössze annyi olvasható a klímastratégia lábjegyzetében: „A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re”

„Érthetetlen és felháborító, hogy a magyar kormány nem hajlandó kiállni a magyar emberek érdekei mellett! A bolygónkon tombol a klímaválság. Hazánk a világátlagnál gyorsabban melegszik, a klímaválság által súlyosabban érintett területek közé tartozik. A mindannyiunk jövőjét biztosító nemzetközi klímavédelmi intézkedések blokkolása ezért botrányosan felelőtlen lépés a magyar kormány részéről. Gyors és érdemi lépéseket várunk el Magyarország mindenkori vezetőitől a klímakasztrófa elkerülése érdekében, a magyar lakosság és hazánk természeti kincseinek védelmében,” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace szerint Magyarország a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást a szénről a megújulókra történő átállással tudná megspórolni. Első lépésként ehhez a mátrai szénerőmű mielőbbi bezárása szükséges. A környezetvédő szervezet www.greenpeace.hu/stopszen petícióban kéri az erőmű bezárását legkesőbb 2025 év végéig, és arra szólítja fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek felhagynak a klímagyilkos szénerőműveik használatával.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Te mennyit pazarolsz? A Nébih ismét elkészíti a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét  A 2016-os és 2019-es felméréseket követően idén ism…

További cikkek

Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások azt a sofőrt, aki egy zebrán kis híján elgázolt egy g…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum