2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A lakossági hulladék 10 százaléka kerüljön csak lerakóba 2020-ban

A lakossági hulladék 10 százaléka kerüljön csak lerakóba 2020-ban

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára kedden a TeSzedd! akciót beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Magyarországon a lakossági hulladék mintegy 70 százalékát helyezik el most a lerakókban, és évente 120-150 milliárd forintnyi hulladék megy veszendőbe, mert nem hasznosítják újra.

A május 9. és 11. között tartandó TeSzedd! akció egybeesik az unió Tisztítsuk meg Európát! kezdeményezésével, amelyre május 10-én kerül sor – jelezte az államtitkár. Közölte: az európai hulladékszedési akció szervezőbizottságában Magyarország is részt vesz.

Illés Zoltán ismertette: negyedik alkalommal szervezik meg a TeSzedd! szemétgyűjtési országos akciót. Az idén az akció szervezői mindenekelőtt a fiatalok környezettudatosságát szeretnék növelni. Ezt szolgálja az is, hogy a középiskolások közösségi feladat-végrehajtásként is részt vehetnek az akcióban, azaz az érettségihez szükséges közösségi munkába ez a tevékenység beleszámít. Az idén mintegy 150-200 ezer résztvevőre számítanak országosan a közösségi akcióban.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a lakossági hulladék mennyisége évente mintegy 4 millió tonna. Ebből hozzávetőlegesen 3 millió tonna kerül a lerakókba, a fennmaradó 1 millió tonnát szelektíven gyűjtik, illetve elégetik.

Illés Zoltán az MTI kérdésére közölte: az elsődleges cél az, hogy hulladék ne keletkezzen, ha pedig már keletkezik, szelektíven gyűjtsék össze, és a lehető legnagyobb mennyiségben, anyagában hasznosítsák újra, illetve amit nem lehet, azt a különféle szennyezőanyagoktól megtisztítva, éghető termékké alakítva égessék el. Ezt szolgálják a különböző, főként anyagi ösztönzők – hívta fel a figyelmet.

Több olyan közösségi beruházás is folyik az országban, amelyek az újrahasznosítás növelését célozzák – mondta. Példaként említett egy Pécsen és környékén működő céget, amely utóválogatót épít, és célja, hogy a régióban keletkezett lakossági hulladék 60 százalékát már az idén újrahasznosítsa.

Az államtitkár szólt arról, hogy a hulladékok közül legnagyobb tömegben építési törmelék keletkezik az országban. Ezt egy állami monopólium bevezetésével kívánják újrahasznosítani, amely ösztönözni fogja az építési törmelék összegyűjtését és újrahasznosítását az útépítéseknél.
Fotó: Pelsőczy Csaba
(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek