2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az új mentésirányítási rendszer áttörést jelent a mentőszolgálatnál

Az új mentésirányítási rendszer áttörést jelent a mentőszolgálatnál

Áttörésként értékelte az Országos Mentőszolgálat új mentésirányítási rendszerét az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Az Országos Mentőszolgálat munkája célzottabb, hatékonyabb lehet az új informatikai rendszernek köszönhetően. Nagyban javul majd a mentés színvonala az országban – mondta Szócska Miklós az európai uniós forrásból megvalósuló új rendszer bemutató sajtótájékoztatóján. Közölte: jelenleg a szoftvereket telepítik, a rendszer betanítása zajlik.

Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy 2007 óta a 2010-es kormányváltásig nem történt mentőgépkocsi-beszerzés, az elmúlt három évben azonban 120 mentőgépkocsit helyeztek üzembe. Hozzátette, a kedden a mentőszolgálat Markó utcai telephelyén bemutatott öt mentőautó annak a kétszáznak az „előfutára”, amelyet szintén ezen uniós program keretében vásárolnak, szerelnek fel és helyeznek üzembe.

Szócska Miklós elmondta, ez az öt autó már el van látva azzal a fedélzeti alkalmazással, amely az új mentésirányítási rendszerhez kapcsolódik. Az államtitkár felidézte, hogy a több elemből álló uniós projekt a fentieken kívül hatvan mentőállomás felújítását, korszerűsítését és 22 újnak az építését tartalmazza.

Burány Béla, az OMSZ megbízott főigazgatója úgy fogalmazott, hogy az új informatikai rendszer „evolúciós ugrást” jelent, ez a fejlesztés a mentőszolgálat legnagyobb lehetősége. A teljes rendszert május 26-áig kell kiépíteni.

A mentésirányítási rendszer korszerűsítése nettó 1,92 milliárd forintba kerül, ez az eredetileg becsült összegnél nagyjából 400 millió forinttal alacsonyabb közbeszerzési ajánlat volt. Burány Béla ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a különbözetet természetesen felhasználják az „előre nem látható akadályok” kiküszöbölésére. A sürgősségi ellátás fejlesztése című projekt 10,9 milliárd forint uniós forrásból valósul meg, ez fedezi az új mentőautók beszerzését, mentőállomások építését, meglévők felújítását, valamint oktatási és orvosi műszerek vásárlását, valamint oktatólaborok kialakítását.
Fotó:Árvai Károly

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…