2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A Bükki Nemzeti Park projektjei

Áramütés okozta madárpusztulások megelőzése elektromos vezetékek tartóoszlopainak korszerűsítésével  
A védett és fokozottan védett madarak életének megóvása érdekében középfeszültségű szabadvezetékek oszlopait alakítja át madárbarát módon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Dél-borsodi Tájegység területén. Az itt található szabadvezeték-szakaszok országos jelentőségű természetvédelmi területeket, valamint Natura 2000 területeket érintenek, ahol minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár szenved áramütést. Az Igazgatóság a Dél-borsodi Tájegység területén mintegy 480 km hosszúságú, madárvédelmi szempontból veszélyes középfeszültségű szabadvezeték hálózatot alakít madárbaráttá. A beruházás során a madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszok oszlopelemeinek burkolása, átalakítása, cseréje történik meg.  A beruházástól azt várják a szakemberek, hogy jelentősen csökken a területen költő és vonuló madarak áramütés okozta pusztulása. A projekt országosan is egyedülálló vállalkozás, hiszen nem egy-egy kis terület, hanem egy tájegység jelentős részének együttes kezelését kívánja összehangoltan és véglegesen megoldani.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegysége területén számos védett és fokozottan védett madárfaj közösségi jelentőségű állománya költ, így többek között parlagi sas, kerecsensólyom, kékvércse, hamvas rétihéja, fehér és fekete gólya, valamint túzok. A tájegység területén belül és a környező területek közt jelentős a napi és szezonális madárvonulás.

A korábbi években a területen megvalósult természetvédelmi, élőhely-fejlesztési programok eredményeként megnőtt, több madárfaj esetén országosan is kimagaslóvá vált a költő és vonuló védett madarak száma.

A projekt során a Dél-borsodi Tájegység (Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet és Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, valamint tágabb környezetük) területén húzódó, mintegy 480 km hosszú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszok madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolása, átalakítása, cseréje történik meg.

Az ütközések által leginkább veszélyeztetett, mintegy 3 km-es vezetékszakaszt földkábellel váltják ki, ezzel kizárva a további madárpusztulások lehetőségét adott szakaszon.

A projekt eredményeként a területen költő, átvonuló és telelő, védett, fokozottan védett és veszélyeztetett madárfajok állományai és egyedei között az áramütés következtében gyakorta előforduló jelentős pusztulások megelőzhetők, jelentős mértékben csökkenthetők illetve megszüntethetők.

A madarak érdekében teszik biztonságossá az elektromos vezetékeket
Védett és fokozottan védett madarak életét óvják a középfeszültségű szabadvezetékek szigetelésével, valamint földkábel fektetéssel a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó tájvédelmi körzetben minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár pusztulását okozzák a szigeteletlen szabadvezetékek. A több, mint 650 millió forintos beruházástól azt várják a szakemberek, hogy jelentősen csökken a területen költő és vonuló madarak áramütéses, illetve ütközéses pusztulása. A projekt a hazai gyakorlatban egyedülálló, mert egy teljes természetvédelmi terület és tágabb környezetének komplex kezelését kívánja összehangoltan és véglegesen megoldani azzal, hogy a szabadvezeték hálózatot madárvédelmi szempontból biztonságossá teszi.  
A középfeszültségű szabadvezetékek kétféle módon veszélyeztethetik a madárfajok egyedeit. Rossz látási viszonyok esetén a nagytestű madarak ütközhetnek a vezetékkel (pl. túzokok, gémek, darvak, ludak), másrészt a vezetéket tartó oszlopok fejszerkezetére beülő madarakat áramütés érheti. Az első esetben a vezetéknek ütköző, az esetek döntő részében súlyos sérülést szenvedő, majd a földre csapódó madár azonnal elpusztul. A második esetben kétféle módon alakulhat ki áramütés. Az oszlop fejszerkezetére beülni szándékozó madár (ragadozó madarak, gólyák, szalakóta, varjúfélék stb.) ha két elektromos vezetőt vagy egy elektromos vezetőt és egy földelt oszlopelemet egyszerre érint meg, súlyos áramütést szenved. A madarak az esetek döntő többségében azonnal vagy az áramütést követő rövid időn belül elpusztulnak.

Jelen beruházás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének fontos részét képező Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet és tágabb környezetének területén húzódó, 385,8 km hosszúságú, még burkolatlan középfeszültségű szabadvezeték-szakaszok madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékeinek és oszlopelemeinek burkolása, átalakítása, cseréje, továbbá egy különösen veszélyes szakasz földkábellel történő kiváltása.
A szabadvezeték-szakaszok országos jelentőségű természetvédelmi területeket (TT, TK), Natura 2000 területeket (amelynek a legnagyobb eleme a Hevesi-sík különleges madárvédelmi terület /HUBN10004/, valamint több kiemelt jelentőségű természet megőrzési terület), Érzékeny Természeti Területeket (ÉTT) és a Nemzeti Ökológiai Hálózat (NÖH) területeit érintik.
A fent említett védett területeken és ezek környezetében több védett és fokozottan védett madárfaj számottevő állománya költ, illetve a területek között jelentős napi és szezonális madáraktivitás figyelhető meg. A fentiek okán a madárvédelmi szempontból nem megfelelő szabadvezeték-szakaszok folyamatos természetvédelmi káresemények helyszínei.
A projekt országosan is egyedülálló vállalkozás, hiszen nem egy-egy adott helyszín, hanem egy természetvédelmi terület és tágabb környezetének komplex kezelését kívánja összehangoltan és véglegesen megoldani.
A projekt eredményeként a madárvédelmi beavatkozás által érintett területen költő, átvonuló és telelő, védett, fokozottan védett és veszélyeztetett madárfajok állományai és egyedei között az áramütés és az ütközés – ez utóbbi jóval kisebb mértékben ismert tényező – következtében gyakorta előforduló, jelentős pusztulások megelőzhetők, jelentős mértékben csökkenthetők ill. megszűntethetők. A vezetékszakaszok oszlopelemeinek burkolása, átalakítása a – korábbi években a területen megvalósult természetvédelmi, élőhely-fejlesztési programok eredményeként megnövekedett, több madárfaj esetén országosan is kimagasló – költő és vonuló, védett madárállományok áramütés következében bekövetkező pusztulását megakadályozza, a zavartalan madárvonulást és telelést is biztosítja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek