2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

14 millió forintra perli az állam a Greenpeace-t és Kishantost

Holnap lesz az első tárgyalása annak a pernek, amelyet a magyar állam nevében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) indított a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország ellen. A perben az NFA többek közt annak a privát őrző-védő cégnek a költségeit akarja megfizettetni a két szervezettel, amelyet a vitatott kishantosi földbérleti pályázatok elleni békés és törvényes tiltakozások megelőzésére fogadott fel.

2014 áprilisában a Greenpeace jogkövetően és békésen demonstrált Kishantos földjeinek elpusztítása ellen. Mint emlékezetes, a folyamatban lévő birtokvédelmi perek dacára az “új bérlők” művelésbe vétel címszó alatt beszántották Kishantos akkor már aratás előtt lévő, több mint 100 millió forint értékű bionövényeit.

A tiltakozás dacára az NFA nemhogy megakadályozta volna az öncélú pusztítást, de privát, fegyveres őrző-védő szolgálatot bérelt fel, akik a gazdasághoz vezető közutakat is lezárták. (Az erről készült fotókat lásd ITT.) Az NFA többek között ennek a biztonsági szolgálatnak a díját, valamint a 14 millió forint késedelmi kamatait, és a teljes perköltséget akarja megfizettetni a két szervezettel.

A per első tárgyalása HOLNAP, NOVEMBER 10-én 10.00-kor kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (1027 Budapest, Varsányi Irén u. 40–44.).

8:30-tól 9:30-ig békés, sajtónyilvános demonstrációt szervezünk a bíróság épülete elé, melyre több tucat szervezet jelezte részvételét.

A demonstráción kihajtatott búzából kirakjuk a “BÁTORSÁG” feliratot, melynek egy-egy darabkáját a résztvevők hazavihetik. A csatlakozó szervezetek logóit egy élőkép erejéig a résztvevők egy-egy táblán a magasba tartják.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…