2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Olimpikonnal erősödött a miskolci úszósport

Olimpikonnal erősödött a miskolci úszósport

Hét elejétől – augusztus 28-tól – a borsodi megyeszékhelyen, a Miskolc Városi Sportiskola színeiben készül a londoni és a riói olimpiát is megjárt Sztankovics Anna, aki eddig az Újpesti TE színeit képviselte.

A kétszeres ifjúsági Európa-bajnok, többszörös ifjúsági olimpiai érmes, 13-szoros felnőtt magyar bajnok mellúszó kiválóság az őszi, dániai felnőtt rövidpályás Európa-bajnokságon szeretne először nagy nemzetközi versenyen bizonyítani új klubjának színeiben.
Az országosan is nagy jelentőségű átigazolás kapcsán a mai napon megtartott sajtótájékoztató résztvevőit – stílszerűen a kemény Dénes Városi Sportuszoda VIP-termében – elsőként Deák Bárdos Mihály, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai vezetője üdvözölte, aki bevezetőjében elmondta: nagyon büszkék rá, hogy Sztankovics Anna a Miskolci Sportiskolát választotta ígéretes karrierje folytatásának helyszínéül!
–    Külön köszönet jár Rakaczki Zoltán polgármesteri sportbiztosnak, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetőjének azért, hogy első pillanattól kezdve támogatta, segítette Anna ide igazolását, mely nagy lökést adhat a miskolci úszósportnak – hangsúlyozta az egykori birkózó Európa-bajnok, ötszörös világbajnoki ezüstérmes, négyszeres olimpikon Deák Bárdos Mihály. – Augusztus 1-től egy éves szerződést kötöttünk a remek úszóval, akit az anyagi juttatás mellett a lakhatásban és a versenyeztetésben is segítünk.  A vezetés tagjaival azt a célt tűztük ki, hogy a minél szélesebb utánpótlásbázis kiépítése mellett kiváló edzőket foglalkoztassunk, mely az eredményes sportszakmai munkának és a sikeres versenyeztetésnek is az alapja. Bízunk benne, dolgoztunk érte és a jövőben is dolgozunk, hogy sikerült megállítani és megfordítani azt a tendenciát, hogy a tehetséges miskolci sportolók elhagyják a várost a jobb eredmények reményében. Ez a konkrét eset is jó példája az ilyen irányú törekvéseinknek.

„Ez a legjobb hely számomra!”
–    Nyolc éves koromban, 2004-ben kezdtem el versenyszerűen úszni, első nemzetközi versenyemen pedig 2009-ben indultam – kezdte rövid bemutatkozását Sztankovics Anna. – 2012-ben, 16 évesen hatalmas élményt jelentett, hogy ott lehettem a londoni olimpián. 2014-ben, a  Nanjing-ban megrendezett ifjúsági olimpiáról két bronzéremmel térhettem haza. Egy évvel később rajthoz állhattam első felnőtt világbajnokságomon, majd újabb egy esztendő múltával már a riói ötkarikás játékokon találhattam magam. Ugyan idén februárban volt egy műtétem, ami miatt március végéig kényszerpihenőn voltam, így kevés időm maradt felkészülni a nemrégiben befejeződött budapesti világbajnokságra, azért ott is kihoztam magamból a maximumot.

Arra a felvetésre, hogy vajon mi volt az oka az egyesület-váltásnak, a 21 esztendős sportolónő a következőket mondta: – Az utóbbi években úgy éreztem kissé „állóvízbe” kerültem, sokat gondolkoztam hogyan, miként lehetne kimozdulni ebből. Arra jutottam, hogy egyedül, otthon ez nem fog menni. Ezzel együtt, soha nem volt arról szó, hogy vidéki klubba igazoljak, eddig nem ismertem olyan edzőt, aki megfelelt volna az elképzeléseimnek. Sajgó László személyében találtam egy olyan fiatal szakemberre, akivel reményteli folytatásban bízom. Decemberben, a cikluszáró versenyen találkoztunk, azóta sokat beszélgettünk, melynek egyenes „következménye” lett az átigazolás. 13 évig ugyanaz az ember látta a munkámat, 2012-től egyedül készültem saját korcsoportban, eljött a váltás ideje. Nagyon rég volt ilyen szituációban részem: itt, a borsodi megyeszékhelyen az idei felnőtt magyar bajnok Vécsei Réka személyében kiváló edzőpartnerem is lesz. Úgy gondolom jelenleg ez a legjobb hely számomra! Már idén, a novemberi koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon szeretnék a Miskolci Sportiskola színeiben nagy nemzetközi versenyen szerepelni!

Motiváltan , kiváló hozzáállással
Sztankovics Anna felkészülését hosszú éveken át Széles Sándor mesteredző irányította, aki a mellúszásban olimpia bajnoki címet kiérdemlő Gyurta Dániel edzője is volt. A sportolónő az  utóbbi időszakban Wirth Balázzsal dolgozott együtt.    

–    Idén hatalmas lépéseket tettünk Miskolc úszósportjában, hiszen erősödött utánpótlásunk, melyet korosztályos magyar bajnoki érmek igazolnak, Vécsei Réka pedig 15 évesen felnőtt országos bajnok lett, úgy hogy az olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is maga mögé utasította – fogalmazott Sajgó László, a Miskolci Sportiskola 24 éves edzője. – Anna érkezése egyértelműen segít abban, hogy tovább erősödjünk. Augusztus 28-án, hétfőn állt edzésbe, rendkívül motiváltan, kiváló hozzáállással.  Fiataljaink felnéznek, felnézhetnek rá, hiszen a medencében, a szárazföldön egyaránt példaértékű munkát végez. Olyan példaértékű mentalitást, új impulzust hozott, melyből tovább építkezhetünk. Szeretnénk, ha Anna jól, komfortosan érezné magát Miskolcon, ami nyitottságot, felszabadultságot és eredményességet hozhat számára. A női mellúszásban jelenleg három versenyző van, aki felnőtt magyar bajnokságot tud nyerni női mellen. Az a célunk, hogy Anna és Réka továbbra is ott legyen a dobogón, kvalifikálva ezzel magukat a nemzetközi versenyekre.  
Újságírói kérdésként hangzott el, hogy vajon nem lesz-e konfliktus a két remek mellúszó között a hétköznapok során?  
–    Mindketten motivált, sikerorientált, nagyon jó személyiségjegyekkel megáldott „közkatonák”, akiknek együtt kell megnyerniük a „háborút”! – reagált a rendkívül ambiciózus edző, aki 5 évvel ezelőtt Nyíregyházán, a Testnevelési Tanszék hallgatójaként kezdte a szakma gyakorlását.- A becsvágyó, céltudatos sportolóknak fejben is fel kell tudni dogozni az ilyen helyzeteket. Minden bizonnyal lesznek majd kisebb súrlódások, konfliktusok, ezeket kell majd elsimítanom Hölcz Péterrel és többi kollégámmal együtt. Az Amerikából hazatért Nagy József, akinek három úszója is indult ugyanazon az olimpián, kiváló példa rá, hogy megoldható a klasszisok párhuzamos felkészítése, versenyeztetése.  Az ismerkedést, a barátkozást segíti majd, hogy szeptemberben, egy nyírbátori meghívás után, Finnországban együtt indulnak egy rövidpályás viadalon, utána a százhalombattai rövidpályás ob jön a sorban, melynek sikeres abszolválása után a dániai kontinens bajnokságon állhatnak rajtkőre. Igyekszem felnőni az előttem, előttünk álló feladatokhoz, hiszen nem vagyok még kész edző, folyamatosan tanulok, képzem magam, mert sokkal jobb akarok lenni! Annak idején a legnagyobb álmaim között szerepelt, hogy két ilyen kiváló úszóm is legyen. Közösen mindent elkövetünk majd azért, hogy a miskolciak büszkék lehessenek ránk a jövőben!

Mérföldkövet jelent

Hölcz Péter szakedző, az MVSI úszó szakág-vezetője kiemelte, hogy a miskolci úszógyerekek fejlődése, pályafutásuk alakulása szempontjából rendkívül sokat számít Anna jelenléte.
–    Fiatal úszóink testközelből tapasztalhatják meg, hogy ha becsülettel végrehajtják az edzői utasításokat, ők is elérhetnek hasonló eredményeket – mondta a B.-A.-Z. Megyei Úszó Szövetség főtitkáraként is tevékenykedő szakember. – A másik dolog, amit kiemelnék, hogy a Nyírbátori Úszó Klub a közeljövőben rendez egy 24 órás, az úszást népszerűsítő versenyt, melyet Anna és Réka portréjával hirdettek meg, reklámoznak. Hasonlóra eddig még nem volt példa. Ez mérföldkövet jelent, a miskolci gyerekek láthatják, hogy érdemes itthon maradni, Miskolcon is lehet sikeresen dolgozni és eljutni nagy világversenyekre!

Fotó:
Sajgó László (balról), Sztankovics Anna, Deák Bárdos Mihály és Hölcz Péter.
(Kamarás Péter felvétele)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek