2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Orosz-kínai repülőgép-építés

A nyugati repülőgépgyártó monopóliumoktól való függetlenség megteremtése végett Oroszország azt javasolta Kínának, hogy közös vállalkozásban gyártsanak utasszállító repülőgépet – tudósított róla a Magyar Békekör pénteken.
A Rosztek máris hozzáfogott egy PD-35 típusú hajtómű kifejlesztéséhez, melyet egy 12 ezer km hatótávolságú, 280 utas szállítására alkalmas géphez építenek. A hajtómű kifejlesztésének első szakaszában nem zárják ki az együttműködést a General Electric-kel és a Rolls-Royce-szal, de a hosszú távon a technológiai függetlenség elérése a céljuk.

Orosz részről szeretnék, ha az új repülőt Sanghajban szerelnék össze. A 13 milliárd dollárba kerülő tervet 2025-re szeretnék valóra váltani, azaz kereskedelmi forgalomba állítani az első orosz-kínai utasszállító repülőgépet.

Az orosz-kínai közös vállalkozásról szóló tervet 2016. június 25-én írta alá Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök.

Viktor Kladov, a Rosztek regionális igazgatója azért tartja különösen fontosnak a technológiai függetlenséget a jelenlegi nagy repülőgépgyártóktól a nagy testű gépek gyártása terén, mert öt-tíz éven belül senki sem fogja tudni garantálni a szállítók megbízhatóságát, ezért el kell kerülniük, hogy azt mondják nekik: nem. „Manapság globális monopolhelyzetben élünk: a Boeing és az Airbus fele-fele arányban felosztotta egymás között a világot. Vajon akarják-e, hogy megjelenjen a piacon egy harmadik rivális?” – tette fel a kérdést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek