2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kedden rajtol a második V4-es kerékpárverseny

Kedden rajtol a második V4-es kerékpárverseny

Idén második alkalommal rendezik meg a V4-es kerékpárversenyt, a 2014. május 13-án Lengyelországból induló, összesen 658 kilométeres nemzetközi viadal célja a visegrádi országok (V4) együttműködésének népszerűsítése.

A verseny hétfői sajtótájékoztatóján Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára kiemelte: azért különleges ez az esemény a tárca történetében, mert jól mutatja, hogy mennyit változott a külpolitika az utóbbi időben, mennyire más eszközökkel dolgoznak ma.

 

A külpolitika nyitott a világ felé, a társadalmi kapcsolatok fontosabbak lettek, és próbálják minél közelebb hozni az embereket azokhoz a törekvésekhez, amelyek fontosak az ország és a régió szempontjából. A visegrádi együttműködés mindenképpen ilyen – közölte.

 

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a külkereskedelmi adatokat, az országok Európa-politikáját tekintve a V4 felértékelődött az elmúlt időben. Ebben szerepe van a tágabb politikai környezetnek is – például az ukrán válságnak -, és annak is, hogy Európában egyre nagyobb a jelentősége a régióknak – magyarázta.

 

Prőhle Gergely elmondta: ma Budapestről Krakkóba vonattal eljutni háromszor annyi időbe telik, mint száz éve, és egy gyors biciklista előbb odaér, mint a vonat. Ez is jól példázza, mennyire fontos az országok összekötése, az úthálózat fejlesztése.

 

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy sportbarát a kormány, ösztönzi a magyarokat, hogy minél többen sportoljanak. A sport olyan közös nyelv, amelyet mindenki ért, és a V4-es kerékpárverseny segít abban, hogy ezt a nyelvet, a nemzetek közötti együttműködést erősítsük – vélekedett, hozzátéve: a sportnak ezt az értékét sosem szabad elfeledni.

 

Az államtitkár közölte: az elmúlt négy évben a szabadidősport a kormányzati munkának is köszönhetően egyre jelentősebbé vált, és remélhetőleg ez a verseny is tovább ösztönzi az embereket a sportolásra.

 

Törzsök Zsolt, a V4-es kerékpárverseny főszervezője, a Magyar Országúti Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke azt mondta: a négy visegrádi ország kerékpárszövetségének szoros együttműködésével valósul meg a verseny négy futama a V4 tagállamaiban.

 

Kifejtette: a verseny utolsó napján, a magyarországi futam céljánál, Visegrádon kerékpáros napot rendeznek gyermekprogramokkal, koncertekkel. Remélhetőleg ezt a napot mostantól minden évben megtarthatják – tette hozzá.

 

Katona Kálmán, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének elnöke kiemelte: a kerékpár a szabad mozgás, a környezetvédelem jelképe. Mivel a kerékpársport bekerült a támogatott sportágak körébe, az élvonalba kerülhet a magyar kerékpársport elsősorban az utánpótlás fejlesztésének növelésével. Most már jut pénz a komoly versenyek megrendezésére is – jegyezte meg.

 

A négy visegrádi tagállam külügyminisztériumának védnökségével, Martonyi János külügyminiszter fővédnökségével megvalósuló nemzetközi versenyen kedden rajtolnak el a kerékpárosok Lengyelországból, ahol 170 kilométeres futamot rendeznek. A csehországi 190,2 kilométeres és a szlovákiai 145 kilométeres szakasz után május 17-én Győrből indulva Visegrádon érkeznek célba a versenyzők a magyarországi 152,8 kilométeres futam végén. Együttesen 658 kilométert tesznek meg a versenyen.

 

A magyarországi szakaszon a profik  szombaton 12 órakor rajtolnak el a Győri ETO Park elől, és várhatóan fél három után érkeznek  Visegrádra, a bobpálya melletti parkolóhoz, ahol még három kört tesznek meg a végső befutóig.

 

A V4-es kerékpárversenyhez kapcsolódik a Kínok Kínja elnevezésű program, amely amatőr versenyzőknek kiírt, három távon – 100, 61 és 24 kilométeren – indított, bárki számára nevezhető futam. A rajt szombaton 10 órakor lesz a visegrádi Duna-parti focipályánál.

 

(MTI/Külügyminisztérium)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek