2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Hail Mary lett „Lehel kürtje”

Hail Mary lett "Lehel kürtje"Amerikaifutball: történelmet írt a Jászberény, úgy győzte le a Miskolcot a wild card-meccsen. A "hűtőgépes" alföldi városban rendezett rangadóról az egyik sportági szakportál, a kickoff.hu nyomán számolhatunk be.

A másod- és a harmadosztály erre predesztinált csapatai küzdöttek párhuzamosan a Div. I döntővel (ahol a magyar bajnok a Budapest Wolves lett) szombaton délután, úgynevezett wild card-mérkőzés keretében, eldöntendő, ki melyik divízió sorsolásán kell hogy izguljon majd 2010-ben. A Steelers nagyobb rutinjától, a Wolverines nyilvánvaló lelkesedésétől várhatta a sikert. Mint a négyszer tizenöt perc alatt kiderült, bármelyik meghozhatta volna az eredményt egyik vagy másik fél számára, végül mégis a szerencse és tegyük hozzá, a töretlen akarat hozta meg a diadalt. Történetesen a hazaiak számára: az óra abban a minutumban járt le, amikor hozzájuk került az egyébként váltva birtokolt vezetés.

A szinte megszámlálhatatlan fumble-t, néhány interceptiont és blokkolt pontot hozó találkozón, mint látható, volt feszültség bőven mindkét oldal képviselőiben. Ehhez képest feltűnő, hogy a büntetések aránya yardban 85-165-re jött ki a végén, nehéz eldönteni, vajon a steelersesek tudták kevésbé kontrollálni mozdulataikat, avagy a játékvezetőknél keresendő a "hiba" oka. Az eredmény is hektikusan alakult, 0-6 után már 7-6-ra a vendégek vezettek, aztán 12-7 "ide", majd 12-15 "oda", de félidőben már megint 18-15.
A második félidőben beigazolódni látszott, amit a miskolciak előzetesen reméltek, nevezetesen hogy ellenfelük fárad el hamarabb és jobban, egyre inkább átvették az irányítást. Pontgyártásukat azonban nehezítette, hogy leggólképesebb elkapójukat (aki az addigi 6+6+2 pontjukat szerezte) kellett már az első játékrészbe mentővel kórházba vinni; ugyanabban a kocsiban sajnálatos módon egy jászberényi linebackernek is el kellett hagyni bokasérüléssel a pályát (később a meccs folyamán még egy további társának is). Tehát elhúzni látszott a Steelers 25-18-nál, de előjött az idei örök probléma: hogy a végét rendre elontják az Acélosok. A Wolverines élt a lehetőséggel, de amikor 25-24-es hátrányuknál az extrapont-kísérlet sikertelen lett, s két perccel a lefújás előtt a vendégek indíthattak támadó drive-ot, aligha adott volna valaki akár egy fillért is a hazai győzelemért. Ám Fortuna másképp gondolta… Mikor a Steelers ugyancsak sikertelen field goal-kísérlettel visszaszolgáltatta a labdát a Jászberénynek, egy rövid play után már mindössze 5 másodperc volt csak hátra. Mire elég ez? Tudjuk az NFL-közvetítésekből: egy Hail Mary passzra. S azt kell feltételeznünk, ilyen talán még nem is volt a sportág magyarországi történetében – a próbálkozás teljes diadalt hozott, hiszen mintegy 70 yardos TD-t eredményező elkapás lett belőle! Az óramutató pedig utolsót kattant… az "ultimate weapon", akárcsak ezer éve a kalandozó magyaroknál, bevált, ílymódon wild card-győztes a Wolverines, a Steelers oldalán látható arcokon pedig a hitetlenkedés váltakozott a felfoghatatlan elkeseredéssel, még hosszú órákon keresztül. Pontosan mi lesz mindennek a következménye, avagy hogyan tovább, Acélosok? Erre e pillanatban már csak azért sem tudna senki biztonsággal válaszolni, mert egyre többfelől hallani, hogy a sportág országos vezetésében megfogant a gondolat, vonják össze jövőre az összes, a (jelenleg mindössze ötcsapatos) elsőosztály alatti klubot egy ligába. Ebben az esetben kiderülne, a wild card és a hozzá vezető hercehurca teljesen fölösleges volt…

Jászberény Wolverines – Miskolc Steelers 30-25 (12-15, 6-0, 0-7, 12-3)
Lehel-pálya, 100 néző

Miskolci pontszerzők: Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, TD), Roza László (extrapont-rúgás), Lakatos Bence (futás, TD), Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, 2 pontos extra), Farkas Bence (irányítófutás, TD), Horváth Csaba (extrapont-rúgás), Horváth Csaba (field goal).

-balogha-

 

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Hail Mary lett "Lehel kürtje"

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek