2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Tökéletes szájápolás? Erre érdemes figyelni az egészséges szájhigiénia érdekében!

Mindenki tisztában van vele, hogy a napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen ahhoz, hogy ápolt és tiszta fogsorral rendelkezzünk. De elegendő, ha csak ennyi figyelmet szentelünk fogainkra? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tökéletesíthető a szájápolási rutin.

A fogak közötti terület tisztítása

Napjainkban egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, aminek következtében felgyorsult a fogak romlásának folyamata is. A helytelen táplálkozás következtében igen gyakran alakul ki fogszuvasodás, így sok esetben sajnos nem elég, ha csak egy egyszerű fogmosást iktatunk be a napjaink kezdetén és végén.

Ha fejleszteni szeretnénk a fogtisztítási rutinunkat, a Patikamra szájápolás kategóriájában rengeteg olyan terméket és eszközt találhatunk, ami segítségünkre lehet ebben, ráadásul ezeket kényelmesen házhoz is rendelhetjük.

Az első dolog, amit a fogainkért tehetünk, az az, hogy nemcsak a felületüket, hanem a közöttük lévő területet is megtisztítjuk. Ez sajnos fogkefével nem lesz teljesen eredményes, hiszen ezeket a részeket egyszerűen nem érjük el egy ilyen méretű eszközzel.

A fogköztisztító, azaz interdentális keféket kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy segítségükkel elérhetők legyenek a legapróbb fogközi rések is. Mivel a fogközeink sokszor eltérő méretűek lehetnek, ezért az interdentális kefe is több méretben érhető el. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy pontosan melyiket használjuk, érdemes egyeztetni a fogorvosunkkal, aki javaslatot tesz a méretre vonatkozóan.

Fogselyem

Bár elmondható, hogy a fogköztisztító kefe használata jelenleg még nem túl elterjedt, a fogselyem azonban már megtalálható a legtöbb háztartásban. Felmerülhet a kérdés, hogy ha már beszereztünk egy interdentális kefét, érdemes-e továbbra is fogselymezni. A válasz egyértelműen igen, hiszen míg az előbbi eszköz főként a nagyobb rések tisztítására lett kifejlesztve, addig a fogselyem befér a legapróbb területekre is.

Az optimális eredmény érdekében tehát sok esetben lehet indokolt mindkét terméket használni. Fontos azonban, hogy a fogselymet helyesen tanuljuk meg alkalmazni, hiszen könnyen sérthetjük meg az ínyt, ha túl erőteljesek vagyunk.

Nyelvkaparó

Sokan panaszkodnak arra, hogy hiába mosnak fogat többször is egy nap, nem múlik el a kellemetlen leheletük. Ez általában azért van, mert a baktériumok hajlamosak megtapadni a nyelv felületén, ami igen zavaró szájszagot eredményezhet.

Bár a nyelven lévő szennyeződéseket akár fogkefével is eltávolíthatjuk, érdemes lehet beszerezni inkább egy külön erre a célra kifejlesztett nyelvkaparót. Az eszköz használata kimondottan jó döntés lehet ébredés után, hiszen az éjszaka folyamán rengeteg toxin tapad meg a nyelvünkön, amely nem előnyös, ha visszakerül a táplálkozás során a szervezetbe.

A tökéletes szájápoláshoz sajnos nem mindig elég, ha a fogmosásra szánunk időt. Célszerű energiát fordítani a fogközök és a nyelv tisztítására is, ha el szeretnénk kerülni a fogszuvasodást, vagy a zavaró leheletet./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…