2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Balázs már első szezonjában bizonyított
Balázs már első szezonjában bizonyított

Balázs már első szezonjában bizonyított

Balázs már első szezonjában bizonyítottA tiszaújvárosi Czagány Balázs öt éve ismerkedett meg a lovaglással, de igazán komolyra tavaly év elején fordult számára ez a ,,szerelem”. Az Eötvös Gimnázium 10. évfolyamos tanulója első szezonjában bizonyította, hogy őseinkhez méltó módon ő bizony lóra „termett” és a jövőjét is ezen a ,,vonalon” képzeli el.

– A lovakkal, a lovaglással első alkalommal 5-6 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba, nagybátyám, Bukovinszki József Tisza-parti istállójában.  – tudtuk meg a fiatal lovastól. – Nagyon megtetszett ez a sport, ezért 2005-ben, Polgáron, Czégény János irányítása mellett kezdtem el lovagolni, akihez három éven keresztül rendszeresen jártam. Ezt követően közel egy éven át különböző helyeken csak hobbi szinten gyakoroltam ezt a sportot. 2009 februárjában fordult komolyra a dolog, miután már napi rendszerességgel lovagoltam. Egy fiatal edzőhöz, Lőrincz Tamáshoz kerültem, akivel elkezdtük az ugróedzéseket is. Tavaly április 25-én sikeres rajtengedély vizsgát tettem és ezután nyílt meg a lehetőség előttem a versenyezésre, a „B/1a kezdő lovas”, illetve „B/1c nyitott” kategóriákban.

Szépséggel és Amazonnal

Czagány Balázs a Magyar Lovas Szövetség által meghirdetett viadalokon egy nyíregyházi egyesület színeiben versenyez, hiszen ezt csak egyesületi keretek között lehet megtenni, de a tréningeket továbbra is Tiszaújvárosban végzi.

– Jelenleg két lóval versenyzem, mindkettő a már említett nagybátyámé, aki rendkívül sokat segít nekem pályafutásom alakulásában. – hangsúlyozta a tehetséges sportember. – Az egyik ló Aqua Szépség, akivel tavaly év elejétől együtt dolgozunk, illetve versenyzünk, vele már teljesítettem a kötelező 8 kezdő lovas pályát. Ez a típusú megmérettetés egyébként egy úgynevezett stílusverseny, ahol a lovasok stíluspontokat kapnak, és a különböző hibákért (verőhiba, időtúllépés) pontlevonás jár. Nyitott kategóriában is szoktam indulni, ahol az alapidőn belüli hibátlan pálya számít. Ez még eddig mindig sikerült, így ebben a számban mindig első helyezést értem el. A másik ló Aqua Amazon, mellyel néhány hónapja dolgozunk rendszeresen, így jóval kevesebb versenyen vettünk részt, „B/1b kezdő ló” kategóriában, mely szintén egy stílusverseny, de itt nem a lovas, hanem a lovak mozgását, ugrását pontozzák.

A dobogó tetején

– Első igazi sikeremet a 2009-es gyöngyösi viadalon arattam, amikor is a „B/1a kezdő lovas” kategóriában Aqua Szépséggel az első helyen végeztem – értékelt Czagány Balázs. – A legnagyobb eddigi sikert a Napkoron megrendezett megyei döntő jelentette számomra, ahol Szépséggel két hibátlan pálya teljesítésével szintén nyerni tudtunk. Legbüszkébb mégis a mezőkövesdi ,,kezdő ló” kategóriás versenyemre vagyok, hiszen ez volt Aqua Amazon első próbatétele, ahol 6. helyezést értünk el. Ez azért is maradandó élmény számomra, mert ebben a versenyszámban a kezdő lovakkal legtöbbször a már tapasztalt, rutinos versenyzők indulnak.

A lovak körül maradni

A besorolás szerint 100/110 cm-es akadályok voltak azokon a pályákon, ahol Balázs nyeregbe ült. Természetesen ez a magasság idővel emelkedni fog, de a tiszaújvárosi lovast ez nem ingatja meg, a jövőben ezeken a viadalokon is ki akarja próbálni magát.

– A gimnázium elvégzése után szeretnék olyan helyen továbbtanulni, ahol továbbra is kapcsolatban maradhatok a lovakkal, a lovaglással, illetve folytathatom a versenyzést – mondta végezetül Czagány Balázs.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek