2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Sport a Miskolci Egyetemen

 „Sport a Miskolci Egyetemen, hallgatói szolgáltatások a sport területén” című TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0004 pályázati projektjének keretében 34.999.950 Ft összegű, elsődlegesen szabadidősportra fordítható támogatást nyert a Miskolci Egyetem.

A megvalósítás 2013 novemberében megkezdődött, a pályázat keretében létrejött Sportiroda ezúton mutatja be az elkészült, 2014-2017-es időszakra vonatkozó sportszakmai fejlesztési programját. A fejlesztési program tartalmazza a bevezetésre kerülő új hallgatói sportszolgáltatásokat és mintaprogramokat, a hallgatók rendszeres sportolásra ösztönzése tekintetében várható eredményeket, valamint az élsportolók sport melletti tanulását könnyebben lehetővé tevő mentorprogram részleteit.

A pályázat célja, hogy a Miskolci Egyetemen a XXI. század követelményeinek megfelelő, differenciált, komplex sportélet alakuljon ki. A projekt 3 nagy feladatot jelöl ki ennek keretében:

1)    integrált intézményi sporttevékenységeket koordináló szolgáltató szervezeti egység – SPORTIRODA – létrehozása;
2)    hallgatói sportszolgáltatások bővítése, mintaprogramok indítása, ez által a sportolói hallgatói létszám növelése;
3)    az élsportolók számára a kettős karrier életpálya modell elősegítése, intézményi mentor- és tutorrendszer bevezetése. A támogatás 2 évre vonatkozik, de a pályázat a fejlesztésekre, bevezetett szolgáltatásokra és indikátorokra további 2 éves fenntartási időszakot ír elő.

A projekt keretében 7 új sportszolgáltatás és mintaprogram kerül bevezetésre, 20-25 %-os hallgatói elérést biztosítva. A kidolgozásra kerülő karrier programnak köszönhetően pedig várhatóan egyre több élsportoló fogja megkezdeni tanulmányait a Miskolci Egyetemen.

A Sportioda az Egészségügyi Karon belül jön létre, a korábbi sportszervezeti egység egészül ki és folytatja tevékenységét Sportlétesítmények és Sportiroda néven, az egyetemi Körcsarnokban. A Sportiroda feladata a hallgatók világos, pontos és teljeskörű tájékoztatása az intézményen belüli sportolási lehetőségekről, valamint a regionális és országos hallgatói sportprogramokról. Ennek megfelelően elindult egy intézményi sportportál (www.egyetemisport-miskolc.hu), egy helyen összegyűjtve a hallgatók számára a sportolási lehetőségeket, információkat. A Miskolci Egyetem hallgatói már megismerkedhettek a Sportiroda tevékenységével: heti rendszerességgel vehetnek részt futóklub és zumba foglalkozásokon, versenyezhetnek a megújított Miskolci Egyetemi Vándorkupa sorozaton

vagy az idei tanévben először bajnoki rendszerben meghirdetett egyetemi kispályás labdarúgó bajnokságon. Utóbbi keretében a részt vevő 20 csapat összesen 90 mérkőzést játszik egymással félévente. A tavaszi félév nagyszabású sportprogramja pedig a Miskolci Egyetemi Napok alatt rendezendő Sportágválasztó lesz, ahol a hallgatók 6-8 sportágban versenyezhetnek, a szervezők sportági bemutatókkal és számos sportos kiegészítő programmal várják őket.

A felsőoktatási sport ügye és fejlesztése nemzeti szintű érdek és feladat. Egy egészséges értelmiséggel rendelkező társadalom polgárai is egészségesebbek és sikeresebbek, hiszen a felsőoktatásból kikerülő fiatalok később döntéshozóként, véleményformálóként jelentősen befolyásolják a magyar társadalom szemléletmódját. Így polgártársaik életmódjára, sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyára is nagy hatást gyakorolnak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek