2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A Diákatlétika ünnepe zajlott Győrben

2018. május 26. és június 1. között fiatal atléták vették birtokukba Győrt, ahol több korosztály egyéni pályabajnoksága és többpróba versenye zajlott. Az egyhetes küzdelemben a II., III., IV., V., és VI. korcsoport egyéni versenyzői és csapatai is összemérték tudásukat és felkészültségüket, hogy a versengés végén aranyérem kerülhessen Magyarország diákolimpia bajnokai nyakába. A rendezvény a Magyar Diáksport Szövetség, Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Győri Atlétikai Club közös szervezésében került megrendezésre.
Az atlétika az egyik legrégebbi sport, a futás, dobások, ugrás a legalapvetőbb mozgásformák közé tartoznak. Az atlétika már az ókori olimpiákon is jelen volt, jelenleg a sportok királynőjének tartják, hiszen számos egyéb sportág alapját képezi. A magyar atléták közül többen is – Kiss Balázs, Zsivótzky Gyula – a legfényesebb éremmel térhettek haza az olimpiákról. Az atlétikát szerető fiataloknak a mai kor atlétái között is akad példakép. Baji Balázs gátfutó a tavalyi londoni világbajnokságon bronzérmet szerzett, Márton Anita súlylökő pedig aranyéremmel tért haza. Május 26. és június 1. között fiatal atléták vették birtokukba a győri Olimpiai Sportparkot, hogy több korcsoportban és versenyszámban összemérjék tudásukat és felkészültségüket, hogy a verseny végén a legjobbak megszerezzék a Magyarország diákolimpia bajnoka címet. Az egyhetes versenysorozat alatt mintegy 350-szer dördült el a startpisztoly.

A Győrben megrendezett eseményen Győr Megyei Jogú Város képviseletében részt vett Szombati-Serfőző Eszter főosztályvezető, valamint jelen volt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke is. A több napos rendezvényt a fiatal sportolók ünnepélyes eskütétele nyitotta meg, majd egy héten át a küzdelmeké volt a szerep. A dobogósok minden sportágban érem és oklevél díjazásban részesültek. A Diákolimpia® versenyek fővédnöke Áder János, védnökei közt pedig megtalálható többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, továbbá a sportért felelős államtitkár és a közoktatásért felelős államtitkár is.

A hétvégi rendezvénynek otthont adó Győrben nagy múltja van a sport szeretetének, Borkai Zsolt polgármester is a lólengés olimpiai bajnoka volt a szöuli olimpián. A Megyei Jogú Város méltán híres kiváló női kézilabda csapatáról: a Győri Audi ETO idén már negyedik alkalommal hódította el az EHF Bajnokok Ligájának serlegét. A városban számos rangos hazai és nemzetközi versenyt rendeztek már: tavaly például Győr adott otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, és idén itt rendezik júliusban az U18-as atlétika EB-t is.

A Diákatlétika ünnepe egyhetes rendezvénysorozat fantasztikus hangulatban telt, a győri verseny legizgalmasabb pillanatairól készült képek és a napi videó beszámolók megtekinthetők a Diákolimpia® közösségi médiaoldalán. A közel 100 versenyszámban kialakult végeredményeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni:
II. korcsoport, többpróba
III. korcsoport, egyéni pályabajnokság
III. korcsoport  többpróba
IV. korcsoport egyéni pályabajnokság
IV. korcsoport  többpróba
V. korcsoport, fiú, egyéni pályabajnokság
V. korcsoport, lány, egyéni pályabajnokság
VI. korcsoport, fiú, egyéni pályabajnokság
VI. korcsoport, lány, egyéni pályabajnokság
A Diákolimpia® versenysorozatról
A Diákolimpia® a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 13 MDSZ által rendezett, és további 41 olyan versenyt foglal magába, melyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia® fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia® országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők. A versenysorozat az előző tanévben ünnepelte a 30 éves jubileumát.
A Magyar Diáksport Szövetség
A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek