2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Új villamosjáratot alakítanak ki Budapesten

Budapesten a Haller utca és a Soroksári út torkolatában a belváros felé is kialakítanak összekötő vágányokat, így mód nyílik egy új villamosjárat kialakítására.

Az új íves összekötő-vágányok révén a Jászai Mari tértől a Baross térig (A Festetics György utcáig) lehetővé teszik egy közvetlen villamosviszonylat indítását. A számjelzés még nem eldöntött, de 18-as vagy 21-es is lehet, bár utóbbi esetben egy buszjáratot vissza kellene a régebbi jelzésére állítani.

A közművek kiváltásával kezdődő munkálatok már péntektől elindulnak és előreláthatólag november 7-én fejeződnek be. Ez alatt a 24-es villamos a Baross tértől csak a Munkaterületig közlekedik, nagyjából a Haller utcában, a Vaskapu utca környékén kialakított ideiglenes végállomásig. Később újabb forgalomkorlátozás lesz a körzetben.

Az új villamosjárat fő indoka, hogy amikor ősszel elkezdődik a 3-as metró középső szakaszának felújítása, a Kispest felől a Nagyvárad térig közlekedő metró utasainak legyen kötöttpályás kapcsolata a belváros felé is. Bár ez lényegesen hosszabb, mintha járna a metró, de mégis reális alternatíva lehet sokak számára. (A metrót természetesen autóbuszokkal is pótolni fogják.)

Amikor a metró középső szakasza a felújítás után újra megnyílik, akkor meg a kiépítésre kerülő új Haller utca – Soroksári úti deltavágány alkalmas lesz arra, hogy a Jászai Mari tér és Pesterzsébet között közvetlen villamosjárat jöjjön létre. Ennek már nem lesz akadálya ugyanis a Haller téren már korábban megépültek a Mester utcába kanyarodó összekötő vágányok.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek