2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Nemcsak biztonságos, de gazdaságos választás is a közösségi közlekedés

A szeptember 1-jén, kedden elkezdődött iskolai tanévnek és a nyári szabadságolási időszak végének köszönhetően újra több utassal találkozhatunk a közösségi közlekedés járatain, főként a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban. A megnövekedő forgalmat hivatott kezelni az ettől a naptól életbe lépő, tanítási időszakban érvényes menetrend és a belvárosi vonalakon a szokásosnál hosszabb ideig biztosított reggeli csúcsidei járatsűrűség. A rendkívül gyakran fertőtlenített járatok használata a maszkviselési szabályok betartásával továbbra is biztonságos választás, ahogy arra a nemzetközi kutatások is rámutatnak. A BKK tehát tárt karokkal várja vissza az utasokat, és szüksége is van rájuk: a társaság jegyárbevétele tavasszal a megszokott érték 10 százalékára esett vissza; ehhez képest már jelentősen javult a helyzet, hiszen jelenleg 70-75 százalékon áll ez az eredmény, és szeptemberben várakozásaink szerint tovább emelkedik majd.

Számos nemzetközi tudományos kutatás eredménye rámutatott már arra, hogy a közösségi közlekedés használata a járványidőszakban is biztonságos. Gócpontok ugyanis jellemzően ott alakulnak ki, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el, így például kórházakban, munkahelyeken, baráti találkozókon. A közösségi közlekedési járatok ezeknél a helyeknél sokkal biztonságosabbak, hiszen utazással jócskán rövidebb időt töltünk zárt térben, ráadásul az ily módon utazók az átlagosnál jobban is figyelnek a higiéniai szabályok betartására, a megelőzésre, és az utazóközönség is megállóról megállóra sűrűn cserélődik. A fertőzésveszély minimalizálásáért a közlekedési szolgáltatók is mindent megtesznek: járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. A járvány kockázatait persze csak közös erővel tudjuk minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat, azaz a közösségi közlekedési járatokat csak maszkban, vagy arcukat kendővel, sállal eltakarva használhatják.

 

Különös aggodalomra nincs tehát oka az utazóközönségnek: nemcsak célszerű, de biztonságos választás a közösségi közlekedés, még akkor is, ha ősztől borítékolhatóan növekedni fog a járatokon utazók száma. Szeptember 1-jén ugyanis nemcsak a nyári szabadságok időszaka ér véget, de elkezdődik a 2020/2021-es tanév is, azaz újra több diákkal, egyetemistával találkozhatunk majd a járatokon. A megnövekedő utasforgalom megfelelő eloszlásáról nemcsak a kedden életbe lépő sűrűbb, tanítási időszakban érvényes menetrend, de a reggel 8 óra utáni időszakban is biztosított csúcsidei járatsűrűség is gondoskodik. Kérjük, hogy minden közlekedő legyen türelemmel és induljon el időben otthonról, hiszen szeptember 1-től egyszerre tér vissza a nagy forgalom Budapest minden részére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…