2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Újabb szigorítások Miskolcon a járvány miatt

A koronavírus nem tűnt el, nem szűnt meg létezni, sőt itt van közöttünk, terjed és fertőz. Az pedig, hogy megpróbáljuk lassítani a terjedését és megpróbáljuk megvédeni a legveszélyeztetettebbeket a kórtól, mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Ezért Veres Pál Miskolc MJV polgármestere kérésére – a területileg illetékes járványügyi hatósággal egyeztetve – péntektől kijárási- és látogatási tilalom lép életbe a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény által fenntartott három idősotthonban és három gondozóházban.

A polgármester további szigorítások bevezetését is szükségesnek tartotta, így hétfőtől Miskolc MJV Önkormányzatának és a Miskolc Holding Zrt-nek ügyfélszolgálatain az eddigi kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett minden esetben lázmérésre is sor kerül.

A város által fenntartott kulturális- és sportintézmények esetében is járványügyi szigorításokról döntött Veres Pál: a zárt légtérben történő rendezvényeken kötelező a maszkviselés.

A Búza téri piacon, a Vasgyári piacon és a város által működtetett őstermelői piacokon is fokozott intézkedéseket vezetnek be: péntektől kötelező a maszkviselés.

Az MVK Zrt. járatain a maszkviselést jelenleg a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet írja elő, ennek értelmében a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A miskolci tömegközlekedési vállalat több csatornán is felhívja a figyelmet a kötelező maszkviselésre, és a maszkviselés hiánya esetén alkalmazható szankciókra, például honlapjukon, facebook oldalukon, hangos utastájékoztatás keretében, megállóhelyi kijelzőkön stb. és hamarosan a járművek első ajtaira is plakátot helyeznek ki. Szeptembertől a járművezetők számára is előírták a kötelező maszkviselést, ezzel is példát mutatva az utasoknak.

Az MVK a biztonságos közösségi közlekedési szolgáltatás érdekében a járműveket fokozott takarítás mellett fertőtleníti, a hagyományosnak nevezhető fertőtlenítési módszereken túl permetezős és ózon generátoros tisztítással is, továbbá a szeptemberi iskolakezdéshez igazodva bőséges kapacitással, sűrűn indítja a járatokat. A járvány kockázatait csak közös erővel tudjuk minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat. Az előírások betartásával továbbra sem jelent veszélyt a közösségi közlekedés használata. Fontos tudni, hogy a maszk használatát a járművezetők, ellenőrök ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint kizárják a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Ezen szabályok betartása mellett Veres Pál arra kérte az MVK Zrt. szakembereit, hogy folyamatosan figyeljék az utasforgalmat, és a járványhelyzet miatt, ha szükséges, azonnal avatkozzanak be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, amennyiben indokolt, plusz járatokat indíthat a közlekedési vállalat.

Miskolc MJV Önkormányzata arra kéri a miskolciakat, tartsák be a higiéniás szabályokat, a megfelelő távolságot, viseljenek maszkot, gyakorta fertőtlenítsék a kezüket. Veres Pál folyamatosan egyeztet az Operatív Törzs szakembereivel, amennyiben a helyzet indokolttá teszi, további járványügyi intézkedésekre kerülhet sor Miskolcon.

Vigyázzunk egymásra!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…