2023. 03. 28. kedd

Gedeon, Johanna
1 EUR 385 HUF
1 GBP 439 HUF

Ma megnyílt a Nemzeti Parkok Hete és a Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

– Célunk:megvédeni ami jóval előttünk is itt volt, megőrizni, hogy továbbra is itt lehessen.Tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánni környezetünkkel – mondta a köztársasági elnök pénteken Gödöllőn, ahol megnyitotta a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.

Áder János a fesztivál fővédnökeként a Gödöllői Királyi Kastély udvarán beszélt arról, hogy a természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk, elsősorban önmagunktól mert bár „mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére, de mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is”.

Elmondta, hogy a biodiverzitás az emberi tevékenység hatására Magyarországon is sérül, ugyanakkor büszkék lehetünk a hazai védettség nagyságára, az oltalom alatt lévő területek arányára.

„A pannon régió a leggazdagabb a tizenegy európai biogeográfiai régió közül, számos faj él itt, amely sehol máshol. Ez a keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná” – hangsúlyozta Áder János.

A vasárnapig tartó Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhetnek meg ingyenesen az érdeklődők, a Magyar Nemzeti Parkok Hete gazdag programot kínál. A Magyar Nemzeti Parkok Hete idén először csatlakozott a fesztiválhoz, – de mint megtudtuk jövőre is így lesz – amelyen bemutatják a tíz hazai nemzeti park igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyeit attrakcióit.


Rácz András,
az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban.

„Válaszd a hazait! – ez az Agrárminisztérium legújabb kampányszlogenje, amely a hazai élelmiszerek vásárlására buzdít bennünket. Erre a Magyar Nemzeti Parkok Hete gödöllői nyitóhétvégéjén is alkalom lesz, hiszen itt vannak a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők” – mondta az államtitkár.

A fesztivál célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A köztársasági elnök és az államtitkár a megnyitó után minden standra ellátogatott, s megnézte a Nemzeti Parkok kínálatát.

A szombati nap a családoké a fesztiválon, sok filmet nézhetnek meg a gyerekek, és jó programokon vehetnek részt egész nap.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek