2024. 07. 4. csütörtök

Ulrik
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Középpontban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

A megyei foglalkoztatási paktum szervezésében gazdasági és foglalkoztatási kerekasztal beszélgetést rendeztek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról kedden délelőtt Miskolcon.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, részt vett rajta többek közt dr. Kovács János, megyei főjegyző és Lórántné  Orosz Edit, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében röviden szólt a foglalkoztatási paktumról, a forrásokról, célokról. Elmondta, hogy a tavalyi előirányzatot 140 százalékra teljesítették, de ettől függetlenül még sok feladat van. Emlékeztetett rá, hogy a megyei munkaerőpiacon egyszerre van jelen a munkaerő kereslet és a munkanélküliség. A cél, hogy tovább záruljon az olló, vagyis a megyei munkanélküliségi ráta közelítsen az országoshoz. A napi témával összefüggésben kitért rá, hogy a megváltozott munkaképességűek helyzete rosszabb az átlag munkavállalónál, ezért segítséget igényelnek.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a tevékenységükön keresztül mutatta be a gyakorlatban hogyan működik a foglalkoztatás, illetve kitért rá, hogy megyénkben mintegy 40.000 fogyatékos és megváltozott munkaképességű polgár él, akiknek a 60 százaléka még a 8 általánost sem fejezte be. Számtalan problémával küzdenek (például az iskolából kikerüléskor) és segítségre, mentorálásra van szükségük az elhelyezkedéshez. Sürgette a hosszú távú, biztos anyagi fedezet biztosítását a tervezhetőség érdekében.

Béres Miklósné a Jánosik és Társai Kft. munkaügyi vezetője a céges tapasztalatait ismertette. A dolgozóik 8 százaléka tartozik a hátrányos körbe, azért csak ennyi, mivel sok munkakört a fizikai megterhelés miatt nem tudnak betölteni. Első sorban a takarítás terén foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket. Megbeszélik, hogy egészségügyi állapotuk alapján mit képesek elvégezni. A munkáltató érdeke a stabil munkaerő. A támogatásoknak köszönhetően a csökkenten terhelhető munkatársak is termelnek annyi profitot, mint egészséges társaik.
n

Németh Márta, a Búzavirág Alapítvány elnöke elmondta, hogy Zemplénben, Vámosújfaluban tevékenykednek. Tevékenységük középpontjában a látássérültek vannak, de környékbeli fogyatékosokat, megváltozott munkaképességű embereket is segítik. Kosárfonással, fazekassággal, kertészettel foglalkoznak, de nyári táborokat is szerveznek, amikor a fogyatékos mesterek tanítják a gyerekeket – ami nagyban segíti az integrációt is.

Az előadásokat követően tapasztalatcserére is lehetőség nyílt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

ÚJRA TÁNCPARK!
Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a parkban Júliusban még javában tart majd az évad a Nemzeti Táncszínházban. Az elmúlt évek sikerpro…
Megtámadták a bankszámláját
Ismét lecsapott az álbankár, egy tiszatarjáni sértett számláján lévő közel 4 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapit…