2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

A járatok alacsony kihasználtságához igazodó esti menetrend lép életbe február 6-ától

A Budapesten élők nagy fegyelemmel tartják be a november óta életben levő kijárási tilalom rendelkezéseit, ezért 20 óra után jellemzően csak a dolgozni indulók vagy a munkából hazaérkezők utaznak közösségi közlekedéssel. Ilyenkor általában tíznél kevesebben utaznak még a legforgalmasabb vonalakon közlekedő járműveken is, de üresen közlekedő autóbuszokba sem nehéz belefutni Budapest külsőbb területein. Ezért a kormányzati veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításával összhangban február 6-tól mintegy ötven fővárosi vonalon a jellemző járatkihasználtsághoz igazodva módosul a metrók, villamosok, buszok és trolibuszok esti, 20 óra utáni menetrendje.

 

A Magyar Kormány a 2021. február 1. utáni időszakra is meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat, így továbbra is rendkívül alacsony a fővárosi járatok kihasználtsága az esti és az éjszakai órákban. Mivel a Budapesten élők rendkívül fegyelmezetten tartják be a járvány visszaszorításához kapcsolódó rendelkezéseket, és 20 óra után gyakorlatilag csak az utazik, aki munkába, vagy onnan hazafelé tart, a BKK utasszámlálási eredményei szerint a legforgalmasabb vonalakon is járművenként jellemzően tíznél kevesebben utaznak ilyenkor. Emellett a társaság számos bejelentést kapott arról is, hogy késő este bizonyos járatok csupán egy-két utassal, a főváros külsőbb területein pedig többször üresen közlekednek. A kijárási tilalomhoz igazodva a BKK korábban már két lépésben igazította menetrendjét a megcsappant esti és éjszakai forgalomhoz, az utazóközönség megértésével és elfogadásával.

 

Változó menetrend 20 óra után számos vonalon

 

Figyelembe véve, hogy a kormányzat döntött a kijárási korlátozás meghosszabbításáról, szombattól több mint ötven fővárosi járat menetrendje módosul az este 20 és hajnal 5 óra közötti időszakban. Az érintett vonalakon este 20 óra után a járatok kihasználtságához igazodó késő esti – „normál” viszonyok között általában a 22 óra körül alkalmazott – menetrend lép életbe:

–          Este 20 órától mind a négy metróvonalon tízpercenként követik egymást a szerelvények.

–          Módosított menetrend szerint, 20 percenkénti követésnél sűrűbben közlekedik az 1-es, a 14-es, a 47-es, a 49-es, az 50-es és az 56A villamos, továbbá a 11-es, a 16-os, a 21-21A, a 23-23E és a 114-213-as autóbusz.

–          Már 20 órától húszpercenként indul a 2-es, a 3-as, a 28A, a 37A, a 42-es villamos, az 5-ös, a 7-es, 8E, a 9-es, a 20E, a 30-as, a 31-es, az 53-as, a 67-es, a 85-ös, a 105-ös, a 136E, a 151-es, a 159-es, a 168E, a 178-as, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 194M, a 196-os, a 200E, a 212-es, a 220-as, a 276E autóbusz, a 70-es, a 72M, a 74-es, a 75-ös, a 76-os, a 78-as és a 80-as trolibusz.

–          A kijárási tilalom alatt 20 óra után nem közlekedik néhány, önálló szereppel nem rendelkező sűrítő buszjárat: a 7E, 30A, 196A autóbusz és a késő estét leszámítva a 162A járat.

 

A menetrend módosításakor alapelv volt, hogy érdemben ne növekedjen az utazási idő az este 20 óra után közlekedők számára, és a megszokottól eltérő utazási irányt se kelljen keresniük. A BKK az új, esti menetrend kialakításakor törekedett arra, hogy a csatlakozó járatok a metróvonalak esti menetrendjéhez igazodjanak. A nappali járatok jelenleg biztosított utolsó indulásai változatlanul megmaradnak a kijárási tilalom miatt módosuló menetrend idején is.

 

A fővárosi járatok február 6-ától érvényes menetrendje megismerhető a BKK honlapján: bkk.hu/menetrendek/. Utazástervezéshez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely február 6-a után is mindig az optimális útvonalat tervezi meg úti célja eléréséhez.

 

A Magyar Kormány által elfogadott, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) kormányrendelet bevezetését követően, a 20 óra utáni kijárási tilalomhoz kapcsolódóan a mai napig két lépésben – 2020 novemberében és decemberében – módosította a BKK a késő esti, illetve az éjszakai közlekedést érintő menetrendi kínálatot. A mostani menetrendi módosítással a BKK felelős gazdálkodóként a valós utasforgalomhoz igazítja késő esti menetrendi kínálatát és csökkenti az esti időszak környezeti terhelését. Az intézkedés összhangban van a Fővárosi Kormányhivatal által decemberben tett észrevételekkel.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum