2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Lebuktatták a revizorok a neten aranyat árusítót

Lebuktatták a revizorok a neten aranyat árusítót

Egy férfi saját nevéből képzett fantázianévvel árult aranyékszereket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálta az ügyet.

 

A NAV és a társhatóságok az online térben hirdetőket, illetve kereskedőket is folyamatosan vizsgálják, ezért ott sem lehet következmények nélkül megkerülni az adózási és egyéb szabályokat.

 

Így történt ez abban az esetben is, ahol az adóellenőrök egy közösségi oldal piacterén aranyékszereket eladásra kínáló magánszeméllyel vették fel a kapcsolatot. A hirdető üzenetben további képeket küldött több mint hatvan darab aranyékszerről, amelyek elmondása szerint nála készleten vannak. A mennyiség és az áru jellege miatt az ellenőrök felvették a kapcsolatot a bűnügyi szakterülettel, továbbá Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes Főosztályával is.

 

A NAV munkatársai ezt követően vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át. Miután a revizorok felfedték magukat, a pénzügyi nyomozók következtek: 15 aranyékszert, mintegy 4,5 millió forintot, több mint 3 000 eurót és 137 potencianövelőt is találtak, melyeket lefoglaltak. A vizsgálat során az eladó egymásnak ellentmondó nyilatkozatai megerősítették a gyanút, hogy az ékszereket továbbértékesítési szándékkal vásárolta korábban egy budapesti piacon.

 

A férfi az illegális kereskedéssel több szabályt is megsértett, melyek mindegyikéért felelnie kell: bejelentés és adószám nélkül végzett adóköteles tevékenység, jogosulatlanul, magánszemélyként folytatott nemesfém-forgalmazási tevékenység, gyógyszerrendészeti és iparjogvédelmi jogok megsértése szabálysértés.

 

A NAV a helyszíni vizsgálatot követő adóellenőrzés során széles körű bizonyítási eljárást folytatott le. Az adórevizorok több adónemben állapítottak meg nála adókülönbözetet, ezért összesen 9,4 millió forint adóbírságot és 1,4 millió forint késedelmi pótlékot kell megfizetnie. A potencianövelők birtoklásáért a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kollégái a gyógyszerrendészeti és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt több mint 100 000 forint pénzbírságot szabtak ki. Ezen kívül a NAV értesítése alapján Budapest Főváros Kormányhivatala az eladót – mivel magánszemély – eltiltotta a nemesfémek forgalmazásától.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
Eszter; Csabi a Rally Hungary-n
2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. Íme a nyilatkozatok a gyorsok után…

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…