q Legyen óvatos, ha online bankol! - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF

Legyen óvatos, ha online bankol!

Egy miskolci sértettet több mint 700 ezer forint kár ért, miután egy ál-netbank oldalra lépett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság ismeretlen tettessel szemben. Egy helyi férfi 2024. március 27-én tett feljelentést, miszerint aznap kora délután internetes banki oldalának használata közben több mint 700 ezer forinttal károsította meg egy ismeretlen csaló. A férfi be akart lépni a netbankjába, azonban az eredeti felülethez megszólalásig hasonlító helyre jutott. Ez az áloldal az eredeti netbankhoz hasonló módon küldte a belépéshez szükséges sms-kódokat, így a férfi nem fogott gyanút. A számsor beírását követően azonban – az áldozat akaratán kívül – több mint 700 ezer forint került átutalásra egy idegen számlára.

Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Amennyiben netbankon keresztül intézik a pénzügyeiket, úgy használják a bank telefonkészülékekre letölthető netbank-applikációját, és ne a böngészőbe beírva nyissák meg a netbankot!
  • Mielőtt bejelentkeznének az internetbankba, mindig ellenőrizzék a böngésző címsávban a honlap pontos címét, majd kattintsanak a böngésző címsorban megjelenő lakat ikonra, így láthatják, hogy valóban az önök bankja üzemelteti-e a honlapot!
  • Azonnal zárják be az oldalt, ha más jelenne meg!
  • Amennyiben áldozattá vált, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek