2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Közös úton a klímasemlegesség felé

Két hasznos workshop zajlott eddig Miskolcon a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió kapcsán. Az önkormányzat októberben még háromszor (17-én, 18-án és 26-án) számít a lakosság jelenlétére és ötleteire, három eltérő helyszínen és témákban. A fórumokon olyan nagy horderejű kérdésekben várja a városlakók meglátásait mint például az ökoszisztéma, tereink és kertjeink biodiverzitása, a tudatos, együttműködő közlekedés vagy a körforgásos gazdaság, élelmiszerbiztonság, hulladékcsökkentés.

 

A misszió alapvetéseiről, Miskolc vállalásairól a klímaprogramban és a téma átfogó, az élet minden területét érintő jelentőségéről beszélt a workshopok felvezetőiben Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere. A városvezető hangsúlyozta a lakosság bevonásának fontosságát és a kiterjedt együttműködés nélkülözhetetlenségét ebben a témában. Majd a megcélzott témák szakértői adtak inspirációt a beszélgetésekhez.

 

–        A víz szerepe kulcsfontosságú a klímaváltozáshoz kapcsolódó történésekben. Miskolc központi szerepű vize a Szinva, ami letelepítette a várost megalapító népeket. De nem csak a Szinva fontos nekünk, hanem az a nagy mészkő hegy is, amiből kiindul, mert a Bükki karszt biztosítja a város ivóvizét. A klímaváltozás és a hozzá kapcsolódó folyamatok azonban veszélyeztetik a város vizeit – ezekkel a gondolatokkal vezette fel az első klímaworkshopot Nagy Dezső biológus, ökológus a Kilián-Északi Közösségi Térben, ahol a szakember a vízvédelem, vízmegtartás kapcsán arról is beszélt, milyen kockázatokkal járnak a klímaváltozáshoz kapcsolódó folyamatok.

 

–        Várhatóan felgyorsulnak, szélsőségessé válnak a meteorológiai események. Ezeket már jelenleg is érzékelhetjük: a nyári kánikula melegebb és hosszabb, a csapadék események hevesebbek, és szárazság, aszály is gyakrabban fordul elő. Ezek a hatások fokozottabban érvényesülnek a városi környezetben. Hosszan tartó, nagy szárazság idején a karsztvíz szintje is lecsökken, a források kiszáradnak, ami befolyásolhatja az ivóvíz ellátást is. Ami egyre inkább felértékeli azt, milyen módon bánunk a vizeinkkel, felelősen vagy pazarlóan használjuk ezt a kincset?

 

A szakember témafelvetéséhez számos ötlettel kapcsolódtak a jelenlévők, több praktikus észrevétel is született, ezek között a vízpocséklás csökkentése, a locsolás, az esővíz gyűjtése és tudatos hasznosítása, a szürke vizek hasznosítása, vegyszermentesítés, a zöld területek fejlesztése, az önfenntartó lét, a város önellátó képességének növelése, a frissen ültetett fák életben tartása, a burkolt felületek csökkentése vagy a meglévő fölösleges burkolatok eltávolítása témájában.

Egy másik átfogó téma, az energiaközösségek létjogosultságának és létrehozásának ötlete foglalkoztatta a jelenlévőket a második workshopon az Ady Endre Művelődési Házban. Gőz Brigitta és Szalkai-Lőrincz Ágnes, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) tagjai egyrészt a cél érdekében szerveződő társulások szakmai és jogi hátterét ecsetelték, másrészt pedig a már működő jó példákat sorolták.

 

–        Az energiaközösségek, a közösségi energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszanak, de ez sokkal többről szól, mint szélerőművekről és napelemekről. Segíthet új egyensúlyt teremteni, a helyben élőket erősíteni. Olyan gazdaság és társadalom ígéretét hordozza magában, amely az együttműködésen alapul. Terepe pedig többek között a társasházak közössége. Igaz a jogszabályi háttér megalkotás alatt van és sok kérdés még megválaszolásra vár a témában, azonban számos jó példa mutatja, hogy remek ötletekkel és kitartó munkával, összefogással olyan kimagasló megoldások születnek, melyeket érdemes bemutatni és terjeszteni – vázolták a szakemberek.

 

Szót ejtettek konkrét klímasemlegességet támogató folyamatokról a hőenergia kapcsán, a mezőgazdaságnak is teret engedő napelemparkokról, kivitelezhető zöldítésről a háztetőkön, elegáns közösségi modelleket vázoltak és a finanszírozási lehetőségeket is említették. Friss hírként jelezték, hogy bejegyezték az első két energiaközösséget Magyarországon, az egyik épp az MTVSZ-hez kapcsolódik. Továbbá sok olyan külföldi jó gyakorlat létezik, melyeket szintén érdemes figyelemmel kísérni és beemelni a hazai köztudatba.

 

A klíma workshopokon felvetődő javaslatokat a II. Miskolci Ötletmaratonon (2023. november 10-12.) bontják ki a jelenlévők.

 

További információ a fórumról a miskolciotletmaraton.hu oldalon olvasható!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…