2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Közös úton a klímasemlegesség felé

Két hasznos workshop zajlott eddig Miskolcon a 100 Klímasemleges és Okos Város Misszió kapcsán. Az önkormányzat októberben még háromszor (17-én, 18-án és 26-án) számít a lakosság jelenlétére és ötleteire, három eltérő helyszínen és témákban. A fórumokon olyan nagy horderejű kérdésekben várja a városlakók meglátásait mint például az ökoszisztéma, tereink és kertjeink biodiverzitása, a tudatos, együttműködő közlekedés vagy a körforgásos gazdaság, élelmiszerbiztonság, hulladékcsökkentés.

 

A misszió alapvetéseiről, Miskolc vállalásairól a klímaprogramban és a téma átfogó, az élet minden területét érintő jelentőségéről beszélt a workshopok felvezetőiben Varga Andrea, Miskolc MJV alpolgármestere. A városvezető hangsúlyozta a lakosság bevonásának fontosságát és a kiterjedt együttműködés nélkülözhetetlenségét ebben a témában. Majd a megcélzott témák szakértői adtak inspirációt a beszélgetésekhez.

 

–        A víz szerepe kulcsfontosságú a klímaváltozáshoz kapcsolódó történésekben. Miskolc központi szerepű vize a Szinva, ami letelepítette a várost megalapító népeket. De nem csak a Szinva fontos nekünk, hanem az a nagy mészkő hegy is, amiből kiindul, mert a Bükki karszt biztosítja a város ivóvizét. A klímaváltozás és a hozzá kapcsolódó folyamatok azonban veszélyeztetik a város vizeit – ezekkel a gondolatokkal vezette fel az első klímaworkshopot Nagy Dezső biológus, ökológus a Kilián-Északi Közösségi Térben, ahol a szakember a vízvédelem, vízmegtartás kapcsán arról is beszélt, milyen kockázatokkal járnak a klímaváltozáshoz kapcsolódó folyamatok.

 

–        Várhatóan felgyorsulnak, szélsőségessé válnak a meteorológiai események. Ezeket már jelenleg is érzékelhetjük: a nyári kánikula melegebb és hosszabb, a csapadék események hevesebbek, és szárazság, aszály is gyakrabban fordul elő. Ezek a hatások fokozottabban érvényesülnek a városi környezetben. Hosszan tartó, nagy szárazság idején a karsztvíz szintje is lecsökken, a források kiszáradnak, ami befolyásolhatja az ivóvíz ellátást is. Ami egyre inkább felértékeli azt, milyen módon bánunk a vizeinkkel, felelősen vagy pazarlóan használjuk ezt a kincset?

 

A szakember témafelvetéséhez számos ötlettel kapcsolódtak a jelenlévők, több praktikus észrevétel is született, ezek között a vízpocséklás csökkentése, a locsolás, az esővíz gyűjtése és tudatos hasznosítása, a szürke vizek hasznosítása, vegyszermentesítés, a zöld területek fejlesztése, az önfenntartó lét, a város önellátó képességének növelése, a frissen ültetett fák életben tartása, a burkolt felületek csökkentése vagy a meglévő fölösleges burkolatok eltávolítása témájában.

Egy másik átfogó téma, az energiaközösségek létjogosultságának és létrehozásának ötlete foglalkoztatta a jelenlévőket a második workshopon az Ady Endre Művelődési Házban. Gőz Brigitta és Szalkai-Lőrincz Ágnes, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) tagjai egyrészt a cél érdekében szerveződő társulások szakmai és jogi hátterét ecsetelték, másrészt pedig a már működő jó példákat sorolták.

 

–        Az energiaközösségek, a közösségi energia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is fontos szerepet játszanak, de ez sokkal többről szól, mint szélerőművekről és napelemekről. Segíthet új egyensúlyt teremteni, a helyben élőket erősíteni. Olyan gazdaság és társadalom ígéretét hordozza magában, amely az együttműködésen alapul. Terepe pedig többek között a társasházak közössége. Igaz a jogszabályi háttér megalkotás alatt van és sok kérdés még megválaszolásra vár a témában, azonban számos jó példa mutatja, hogy remek ötletekkel és kitartó munkával, összefogással olyan kimagasló megoldások születnek, melyeket érdemes bemutatni és terjeszteni – vázolták a szakemberek.

 

Szót ejtettek konkrét klímasemlegességet támogató folyamatokról a hőenergia kapcsán, a mezőgazdaságnak is teret engedő napelemparkokról, kivitelezhető zöldítésről a háztetőkön, elegáns közösségi modelleket vázoltak és a finanszírozási lehetőségeket is említették. Friss hírként jelezték, hogy bejegyezték az első két energiaközösséget Magyarországon, az egyik épp az MTVSZ-hez kapcsolódik. Továbbá sok olyan külföldi jó gyakorlat létezik, melyeket szintén érdemes figyelemmel kísérni és beemelni a hazai köztudatba.

 

A klíma workshopokon felvetődő javaslatokat a II. Miskolci Ötletmaratonon (2023. november 10-12.) bontják ki a jelenlévők.

 

További információ a fórumról a miskolciotletmaraton.hu oldalon olvasható!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek