2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Két állandó kiállítással nyitja meg kapuit a miskolci Herman Ottó Múzeum új Képtára

Két állandó kiállítással nyitja meg kapuit a miskolci Herman Ottó Múzeum új Képtára

A miskolci közönség büszkén üdvözli a Herman Ottó Múzeum lenyűgöző Képtárát, melynek megnyitása új és izgalmas élményeket kínál azok számára, akik érdeklődnek a művészet és a város gazdag történelme iránt. A Képtár két új állandó kiállítást hoz a közönség elé: „A titkos és a publikus” és „Miskolc anno.”

 

„A titkos és a publikus” nevet viselő kiállítás két műgyűjtő, Kövesi István és dr. Petró Sándor – egymással párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az egyéni életutak a történelmi és műgyűjtéstörténeti háttéreseményekkel párhuzamosan, dokumentumfotókkal illusztrált idővonal mentén követhetők végig.

 

Kövesi István gyűjteménye

Kövesi István (1911–1981) budapesti mészárosmester képgyűjteménye az 1960-as és 1970-es évekbeli magyar műgyűjtés kiemelkedő teljesítménye, amelynek meglétét hosszú évtizedeken át homály övezte, majd az örökösök döntésére 2013-ban került nyilvánosság elé. A gyűjtemény elzártságát Kövesi István életének eseményei, személyes tapasztalatai magyarázzák.  A 115 műből álló gyűjteményének – mely főként a magyar mesterek alkotásaira koncentrált – tekintélyes része a 20. század első felének szerteágazó irányzatait képviseli.

A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben megvásárolta, majd a Herman Ottó Múzeum számára letétbe adta. A Miskolcon történő elhelyezés mellett több érv is szólt, köztük a múzeum által kezelt Petró-gyűjteménnyel, a szocializmus kori műgyűjtés másik reprezentánsával való közeli rokonság.

 

A Petró-gyűjtemény

Dr. Petró Sándor (1907–1976) miskolci orvos azon kevesek közé tartozott, akik a szocializmus idején korszerű és hiánytalanul felszerelt magánrendelőt működtettek. Érdeklődése elsősorban a magyar képzőművészet emlékeire irányult. Felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye az 1700-as évektől kezdődően a nemzeti festészet és szobrászat 250 éves időszakát fogja át. Petró Sándor sohasem rejtette el gyűjteményét, inkább szívesen megmutatta, a kiállításokra kölcsönkért műveket örömmel rendelkezésre bocsátotta. Kollekciójának kiemelkedő darabjait 1963-ban és 1970-ben Miskolcon önálló tárlatokon is bemutatta.

 

Az új Képtárat 2023. december 30-án adják át ünnepélyes keretek között.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…