2022. 01. 24. hétfő

Timót
1 EUR 358 HUF
1 GBP 428 HUF

Kimutatható volt a mérgező gáz

Megszólalt a szén-monoxid-érzékelő egy társasházi lakásban vasárnap délelőtt Múcsonyban, a Népkert úton.

A kazincbarcikai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a tulajdonos szellőztetni kezdte a lakását, amelyben két gázkonvektor és egy gáztűzhely működött. Az egység rekonstruálta a körülményeket és gázkoncentráció mérést végzett, a gáztűzhely környezetében kimutatható volt a mérgező gáz jelenléte. Az ingatlan új nyílászárókkal rendelkezett, a szén-monoxid a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt keletkezhetett. Az érzékelőnek köszönhetően nem történt sérülés.

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejére.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tetten ért támadók
A miskolci rendőrök elfogták azt a két férfit, akik vascsővel ütötték áldozatukat, majd erőszakkal elvették az értékeit. Felfegyverkezve elkövetett…

További cikkek

Palócleves
Hozzávalók: 75 dkg hús /lehet sertés és marha is/ 75 dkg zöldbab 50 dkg burgonya 4 evőkanál olaj 1 púpozott evőkanál liszt 2 dl tejföl …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum