2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
Őrizetben a csuklyás rablók

Vízbe fullasztották a vaddisznót

Vízbe fullasztották a vaddisznótMotoros csónakkal kifárasztott, majd farkánál fogva vízbefojtott egy vaddisznót két horgászból lett orvvadász a Tiszán. A rapsicok tiltott vadászattal elkövetett állatkínzás miatt akár több évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is felelhetnek tettükért.

Tegnap reggel a Tisza folyópartján horgászott egy 52 és egy 47 éves mezőkövesdi férfi. Egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy egy vaddisznó úszik át a túlpartról feléjük. A gondolatot hamarosan tett is követte: beugrottak egyikük motorral felszerelt facsónakjába, majd a vízben úszó állat mellé manővereztek, és körbe-körbe csónakázva megakadályozták, hogy az a partra ússzon. A kívánt hatás elérése érdekében mindezt megspékelve 1-2 alkalommal át is hajtottak a vízben úszó vaddisznón, majd kb. 10-15 perc fárasztás után egyikük az állat farkát elkapta, azt megemelve a vízbe fojtotta a kétségbeesetten meneküi próbáló vadat. A vízpartra vontatott vad torkát azt követően elvágták, hogy az állat kivérezzen és ne leglnyen véres a vadhús. Cselekményük után, mint aki jól végezte dolgát visszamentek horgászni.

A két elkövető pechjére a vízben úszó állat űzését mobiltelefonjával egy szemtanú is rögzítette, ráadásul hamarosan a helyszínre érkezett a tiszai vízirendészet szolgálaton kívüli munkatársa is, aki a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságról kért és kapott segítséget, így közösen állították elő a két vadorzó rapsicot.

Az orvvadászat és orvhalászat kapcsán egyszer már bíróság előtt állt elkövetőkkel szemben újra állatkínzás, valamint nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt indított büntetőeljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság. Kihallgatása során mindkét gyanúsított beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Információs háttér

A Büntetőtörvénykönyv 266/B. §-a szerint:

(1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a vadászatról szóló törvény által tiltott vadászati eszközzel vagy tiltott vadászati módon vadászik, illetőleg a halászatról szóló törvény által tiltott halfogási eszközzel vagy módon halászik vagy horgászik.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(2) bekezdésben írt bűncselekményt olyan módon követik el, hogy az az állatnak különös szenvedést okoz.


A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

 

Egy szemtanú mobiltelefonján rögzített felvétele az alábbi linkről
megtekinthető/letölthető:
http://www.police.hu/data/cms608270/rapsicok_mobiltelefonrol.avi

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…
Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…

További cikkek