2021. 07. 26. hétfő

Anna, Anikó
1 EUR 359 HUF
1 GBP 420 HUF
Emődön nem csak „Tehéntánc” volt

Emődön nem csak „Tehéntánc” volt

Emődön nem csak „Tehéntánc” voltÖtvenhárom csapat tárcsás, bográcsos ételekkel és 56 féle süteménnyel neveztek a sütés–főzés tudományában jártas baráti társaságok, hagyományőrző egyesületek  az ország minden részéről az Alföld – Bükkalja Főzőversenyre, amelyet szombaton tartottak Emődön. – mint azt Poráczki András szervezőtől megtudtuk. Lehóczki István polgármester azt is elmondta, hogy : amíg a bográcsban rotyognak az ételek, egész napos kulturális program is szórakoztatja a helyi lakosságot és a nagy számban érkező vendégeket, akik természetesen megkóstolhatják a finomságokat.

A versenyt a polgármesteri hivatal melletti téren rendezték, immáron ötödször. Az ételeket a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakavatott zsűrije bírálta, akik között Csetneki László, és a „Két Opi”, Opóczki István és Sándor szerepelt. A versenyzők maguk biztosították a főzéshez szükséges nyersanyagot, a fűszereket és a kellékeket, a meleget tűzifa vagy gázpalack szolgáltatta. A szigorú zsűrizés szempontjai egyebek közt a következők voltak: a főzőhely kialakítása, az étel íze, állaga, a csapat egysége, a tálalás, a díszítés. A főzés időtartama maximum 3 óra volt. Egy órától sorban érkeztek a bírálók elé a gyönyörűen tálalt étkek. Az emődi pincegazdák csapata kitett magáért, mert dézsa és puttony tetején tálalta a „mustos pecsenyét, grillezett burgonyával, valamint a talicskás levest. A békéscsabaiak alföldi pikáns csülökpörköltjét az ecetes almapaprika levével öntötték föl, amitől persze még nem lett diétás étel, de nagyon ízletes. Az Eger-Felnémeti „Templomdombi Pincepáholy” csapata újra egy különlegességgel rukkolt elő ami „Ördögvér levesnek” neveztek el, mert fekete galuskával –kevesen csinálják ma már – készült, amelyben vér volt, s mint a séf mondta van benne velő-amely köztudottan a férfierő. A nyéki csapat grillezett tála már sok egészséges falatot is tartalmazott, így a juhtúróval töltött gomba és a padlizsán mellett a grillen sütött húst jóféle fűszerekkel ízesítették.

                                                                                                       -obe-
                                                                                                Fotó:OL
 
Emődön nem csak „Tehéntánc” volt Emődön nem csak „Tehéntánc” volt
Emődön nem csak „Tehéntánc” volt Emődön nem csak „Tehéntánc” volt
Emődön nem csak „Tehéntánc” volt Emődön nem csak „Tehéntánc” volt
Emődön nem csak „Tehéntánc” volt

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

PROGRAMAJÁNLÓ 2021. július 26. – augusztus 2. Elaprózódás A PTE-MK szobrászhallgatóinak csoportos kiállítása Időpont: július 29. – augusztus 15.…