2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Virágzik a lélekfa”: Rendőr gyermeknap a Hejőkeresztúri Általános Iskolában

„Virágzik a lélekfa”: Rendőr gyermeknap a Hejőkeresztúri Általános Iskolában

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság „az egymáshoz való közelebb kerülés„ jegyében minden évben kiemelt feladatként kezeli a területén lakó kissebség integrációjának elősegítését. Az ORFK a kezdeményezést „best practice-ként” minősítette.

 

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a jelezett cél megvalósulását talán a gyerekeken keresztül lehet a legkönnyebben elérni. A Rendőrkapitányság ebben az évben is úgy döntött, hogy elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervez egy rendőrségi nyílt napot először Tiszaújváros és kistérsége, ősszel pedig a Mezőcsáti kistérség területén.

A kezdeményezésről a rendőrség tájékoztatta a Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás elnökét, aki azonnal felajánlotta, hogy a társulás a rendezvényen résztvevő, illetve eredményesen versenyző gyermek részére díjakat ajánl fel és biztosít.

Két évvel ezelőtt a helyszín a Hejőkeresztúri Általános Iskola volt – egyöntetű volt a vélemény, hogy a helyszín idén sem lehet más. Polgármester asszony örömmel fogadta a kezdeményezést és mindent megtett annak érdekében, hogy a rendezvény jól sikerüljön.

 

De miért is esett a választás ismét erre az általános iskolára?

Talán azért mert mindkét fél érezte, hogy a célok közösek. Az általános iskolában ugyanis egy olyan – a Stanford Egyetem által kidolgozott – módszer alapján folyik az oktatás, aminek eredményeképp az iskola országosan is példaértékű eredményekkel büszkélkedhet. Csak néhányat megemlítve; ismeretlen fogalom a hiányzás, ismeretlen fogalom a diszkrimináció, kiemelkedő a gyermekek kommunikációs képessége, sokan nívós középiskolákban tanulnak tovább,….. és még sorolhatnánk azokat az eredményeket, amelyeket az iskola elért.

A rendezvényen elsősorban azok a gyerekek vehettek részt, akik jól tanulnak, ugyanakkor hátrányos helyzetűek, szegénységben élnek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője, a Megyei CKÖ elnöke, a kistérséghez tartozó CKÖ-ök elnökei, képviselői, Hejőkeresztúr, Nagycsécs Polgármestere, Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulásának hivatalvezetője, az iskola igazgatója, tanárai.

A településekről összesen 10 csapat indult a kerékpáros ügyességi versenyen. A többiek megismerhették a bűnügyi technika rejtelmeit, megtekinthették a különböző rendőrségi felszereléseket, fegyvereket, de beülhettek a szolgálati autóba is.

 

Míg a gyerekek vetélkedtek, nézelődtek a meghívott vendégek ámulva hallgatták az igazgató asszony iskoláról szóló sikertörténetét.

A rendezvény végén az ajándékokat, nyereményeket Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás hivatalvezetője adta át. Természetesen senki sem távozott üres kézzel.

Meg vagyunk győződve, hogy a Hejőkeresztúri Általános Iskola, amit el akart érni és amit – mások szerint szinte lehetetlen célként – elért, példaként állítható a rendőrség számára is.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság minden részt vevő együttműködő szervezet és személy számára megköszöni a segítséget, és azt hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

A rendezvényen keresztül egy élményekkel teli, szép nappal lettünk gazdagabbak. Jövőre ismét találkozunk, hiszen a céljaink közösek!

Köszönjük Hejőkeresztúr!

 

 

Információs háttér:

A rendezvénynek otthont adó intézmény:

IV. Béla Körzeti Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, Hejőkeresztúr. (Cím: 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi út 111., Igazgató: Kovácsné Dr. Nagy Emese)

A Stanford Egyetem által kidolgozott komplex instrukciós program 11 éve folyik az iskolában. A tantestület 100%-a e szerint a módszer szerint tanít. Az említett módszerekhez logikai táblajáték programot társítanak.

Az alkalmazott módszerek eredményeként a hagyományos osztálymunkához (pl. frontális oktatáshoz) képest 19%-ról 34%-ra nőtt a felméréseknél a gyermekek által adott hibátlan válaszok aránya.

A módszert az iskola országosan is elsőként indította el, amit a Budapesti IX. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskola vett át a Hejőkeresztúri intézmény segítségével.

Országos versenyt követően idén nyáron Tallinban egy hejőkeresztúri 2. osztályos kislány, Farkas Zsanett képviseli Magyarországot a Dáma Európa Bajnokságon. A tavalyi versenyen Varsóban hazánk delegáltja ugyancsak egy hejőkeresztúri kisdiák a 7. osztályos Simon Csaba volt.

A Dáma mellett az iskola diákjai Gó, Gomoku, valamint Hétpróba versenyekben – változó korcsoportokban – ugyancsak egyéni országos aranyérmekkel büszkélkedhetnek.

Az iskola aulájában Somogyi Réka selyemfestőművész „Virágzik a lélekfa” c. alkotásának reprodukciója látható, melyet a művész 2008-ban önként ajánlott fel a főként hátrányos helyzetű diákokat kiváló eredményekkel oktató intézmény részére.

 

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nem jött be a váltórelés biznisz
Fiktív számlákkal csökkentette fizetendő adóját egy gazdasági társaság. A számlázási lánc végén elhelyezkedő vállalkozás fiktív váltórelé-beszerzések …
Nemzetközi elfogás
Fegyveresek raboltak ki egy benzinkutat Terebesen, majd az elkövetők szlovák oldalról magyar hon felé tartottak. De ez csak gyakorlat! Az államhatáron…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…