2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • „Virágzik a lélekfa”: Rendőr gyermeknap a Hejőkeresztúri Általános Iskolában

„Virágzik a lélekfa”: Rendőr gyermeknap a Hejőkeresztúri Általános Iskolában

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság „az egymáshoz való közelebb kerülés„ jegyében minden évben kiemelt feladatként kezeli a területén lakó kissebség integrációjának elősegítését. Az ORFK a kezdeményezést „best practice-ként” minősítette.

 

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a jelezett cél megvalósulását talán a gyerekeken keresztül lehet a legkönnyebben elérni. A Rendőrkapitányság ebben az évben is úgy döntött, hogy elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervez egy rendőrségi nyílt napot először Tiszaújváros és kistérsége, ősszel pedig a Mezőcsáti kistérség területén.

A kezdeményezésről a rendőrség tájékoztatta a Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás elnökét, aki azonnal felajánlotta, hogy a társulás a rendezvényen résztvevő, illetve eredményesen versenyző gyermek részére díjakat ajánl fel és biztosít.

Két évvel ezelőtt a helyszín a Hejőkeresztúri Általános Iskola volt – egyöntetű volt a vélemény, hogy a helyszín idén sem lehet más. Polgármester asszony örömmel fogadta a kezdeményezést és mindent megtett annak érdekében, hogy a rendezvény jól sikerüljön.

 

De miért is esett a választás ismét erre az általános iskolára?

Talán azért mert mindkét fél érezte, hogy a célok közösek. Az általános iskolában ugyanis egy olyan – a Stanford Egyetem által kidolgozott – módszer alapján folyik az oktatás, aminek eredményeképp az iskola országosan is példaértékű eredményekkel büszkélkedhet. Csak néhányat megemlítve; ismeretlen fogalom a hiányzás, ismeretlen fogalom a diszkrimináció, kiemelkedő a gyermekek kommunikációs képessége, sokan nívós középiskolákban tanulnak tovább,….. és még sorolhatnánk azokat az eredményeket, amelyeket az iskola elért.

A rendezvényen elsősorban azok a gyerekek vehettek részt, akik jól tanulnak, ugyanakkor hátrányos helyzetűek, szegénységben élnek.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője, a Megyei CKÖ elnöke, a kistérséghez tartozó CKÖ-ök elnökei, képviselői, Hejőkeresztúr, Nagycsécs Polgármestere, Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulásának hivatalvezetője, az iskola igazgatója, tanárai.

A településekről összesen 10 csapat indult a kerékpáros ügyességi versenyen. A többiek megismerhették a bűnügyi technika rejtelmeit, megtekinthették a különböző rendőrségi felszereléseket, fegyvereket, de beülhettek a szolgálati autóba is.

 

Míg a gyerekek vetélkedtek, nézelődtek a meghívott vendégek ámulva hallgatták az igazgató asszony iskoláról szóló sikertörténetét.

A rendezvény végén az ajándékokat, nyereményeket Tiszaújváros Kistérség Többcélú Társulás hivatalvezetője adta át. Természetesen senki sem távozott üres kézzel.

Meg vagyunk győződve, hogy a Hejőkeresztúri Általános Iskola, amit el akart érni és amit – mások szerint szinte lehetetlen célként – elért, példaként állítható a rendőrség számára is.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság minden részt vevő együttműködő szervezet és személy számára megköszöni a segítséget, és azt hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt.

A rendezvényen keresztül egy élményekkel teli, szép nappal lettünk gazdagabbak. Jövőre ismét találkozunk, hiszen a céljaink közösek!

Köszönjük Hejőkeresztúr!

 

 

Információs háttér:

A rendezvénynek otthont adó intézmény:

IV. Béla Körzeti Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda, Hejőkeresztúr. (Cím: 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi út 111., Igazgató: Kovácsné Dr. Nagy Emese)

A Stanford Egyetem által kidolgozott komplex instrukciós program 11 éve folyik az iskolában. A tantestület 100%-a e szerint a módszer szerint tanít. Az említett módszerekhez logikai táblajáték programot társítanak.

Az alkalmazott módszerek eredményeként a hagyományos osztálymunkához (pl. frontális oktatáshoz) képest 19%-ról 34%-ra nőtt a felméréseknél a gyermekek által adott hibátlan válaszok aránya.

A módszert az iskola országosan is elsőként indította el, amit a Budapesti IX. kerületi Molnár Ferenc Általános Iskola vett át a Hejőkeresztúri intézmény segítségével.

Országos versenyt követően idén nyáron Tallinban egy hejőkeresztúri 2. osztályos kislány, Farkas Zsanett képviseli Magyarországot a Dáma Európa Bajnokságon. A tavalyi versenyen Varsóban hazánk delegáltja ugyancsak egy hejőkeresztúri kisdiák a 7. osztályos Simon Csaba volt.

A Dáma mellett az iskola diákjai Gó, Gomoku, valamint Hétpróba versenyekben – változó korcsoportokban – ugyancsak egyéni országos aranyérmekkel büszkélkedhetnek.

Az iskola aulájában Somogyi Réka selyemfestőművész „Virágzik a lélekfa” c. alkotásának reprodukciója látható, melyet a művész 2008-ban önként ajánlott fel a főként hátrányos helyzetű diákokat kiváló eredményekkel oktató intézmény részére.

 

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…