2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Útba esett jövet-menet, a takarékszövetkezet

A közelmúltban a mezőkövesdi rendőrök egy jól prosperáló hitelkihelyező „egyletet” füleltek le. A „munkacsoportban” szervező, hitelügyintéző, de fiktív munkáltatói igazolásokat kiállító személyek is működtek. A helyi fiók vezetője által is érintett csalási ügyben okozott kár jelenleg mintegy 7,5 millió forintra tehető, amely a nyomozás előrehaladtával több tízmillióra is rúghat.

Az ügy előzménye, hogy egy mezőkövesdi takarékszövetkezetnél tartott pénzintézeti belső ellenőrzés és revizori vizsgálat tucatnyi olyan hitelszerződést talált, amelyeknél a kölcsönt felvevők részéről nem történt meg a hitel törlesztése. A vizsgálatba időközben „bekapcsolódott” a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály  is. A csalás gyanúja miatt folytatott eljárásban a nyomozók megállapították, hogy nagyszámú megkötött szerződésnél a hitelbírálat során hamis munkáltatói igazolások alapján jártak el.

A mezőkövesdi rendőrök a nyomozás során kiderítették, hogy a munkáltatói igazolásokat egri illetékességű személyek készítették, illetve hamisították a bűncselekményt kitervelő személy kérésére darabonként változó összegekért. Ráadásul a hitelbírálat során magukat kontaktszemélyként megadva valótlanul, telefonon visszaigazolták a takarékszövetkezet részére az állítólagos munkavállaló keresményét is.

A nyomozók felderítették a bűncselekmények értelmi szerzőjét, aki a csalási ügyek középpontjában állt. A szálakat mozgató mezőkövesdi illetőségű személy hitelközvetítőként a szerződés megkötéséért és a sikeres hitelbírálatok érdekében „közben járt” a helyi fiókvezetőnél, aki úgymond cserébe „sínre tette” az ügyleteket. A fiókvezető tudomásával így olyan személyek is hitelhez jutottak, akik nem rendelkeztek jövedelemmel, illetve a felvett hitelek összegét már nem feltétlenül az érintettek használták fel.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatólagosan és üzletszerűen, jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az ügyben. Az okozott kár megtérítése céljából a rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak tulajdonában lévő ingatlanok zár alá vételének elrendelését.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…
Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…