2024. 07. 30. kedd

Judit, Xénia
1 EUR 393 HUF
1 GBP 465 HUF

Útba esett jövet-menet, a takarékszövetkezet

A közelmúltban a mezőkövesdi rendőrök egy jól prosperáló hitelkihelyező „egyletet” füleltek le. A „munkacsoportban” szervező, hitelügyintéző, de fiktív munkáltatói igazolásokat kiállító személyek is működtek. A helyi fiók vezetője által is érintett csalási ügyben okozott kár jelenleg mintegy 7,5 millió forintra tehető, amely a nyomozás előrehaladtával több tízmillióra is rúghat.

Az ügy előzménye, hogy egy mezőkövesdi takarékszövetkezetnél tartott pénzintézeti belső ellenőrzés és revizori vizsgálat tucatnyi olyan hitelszerződést talált, amelyeknél a kölcsönt felvevők részéről nem történt meg a hitel törlesztése. A vizsgálatba időközben „bekapcsolódott” a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály  is. A csalás gyanúja miatt folytatott eljárásban a nyomozók megállapították, hogy nagyszámú megkötött szerződésnél a hitelbírálat során hamis munkáltatói igazolások alapján jártak el.

A mezőkövesdi rendőrök a nyomozás során kiderítették, hogy a munkáltatói igazolásokat egri illetékességű személyek készítették, illetve hamisították a bűncselekményt kitervelő személy kérésére darabonként változó összegekért. Ráadásul a hitelbírálat során magukat kontaktszemélyként megadva valótlanul, telefonon visszaigazolták a takarékszövetkezet részére az állítólagos munkavállaló keresményét is.

A nyomozók felderítették a bűncselekmények értelmi szerzőjét, aki a csalási ügyek középpontjában állt. A szálakat mozgató mezőkövesdi illetőségű személy hitelközvetítőként a szerződés megkötéséért és a sikeres hitelbírálatok érdekében „közben járt” a helyi fiókvezetőnél, aki úgymond cserébe „sínre tette” az ügyleteket. A fiókvezető tudomásával így olyan személyek is hitelhez jutottak, akik nem rendelkeztek jövedelemmel, illetve a felvett hitelek összegét már nem feltétlenül az érintettek használták fel.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatólagosan és üzletszerűen, jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az ügyben. Az okozott kár megtérítése céljából a rendőrség kezdeményezte a gyanúsítottak tulajdonában lévő ingatlanok zár alá vételének elrendelését.

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek